szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Magnólia, Liliomfi kedvence

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 21.


Nincs még egy növény, amely tavasszal úgy vonzaná a tekinteteket, mint a liliomfának is nevezett magnólia. Az ismert nagyvirágú liliomfa nagyméretű példányai különösen lenyűgözőek a terebélyes ágaival, nagy virágaikkal.

Magnólia, Liliomfi kedvence

Szép egy másik faj, a csillagvirágú liliomfa, amelynek finom illata, többnyire fehér virágai már márciusban kinyílnak. A csillag alakú virágok az enyhe, késői fagyokat is jól tűrik. Még jobb tulajdonságokkal bírnak az olyan fajták, mint a nagyon fagytűrő, vagy a buja rózsaszín virágzatú ’Jane Platt’.

A magnólia-család igencsak kibővült az utóbbi években, különösen az Egyesült Államokban és Új-Zélandon folyó intenzív nemesítő munkának köszönhetően. A különböző fajok új fajtákkal gazdagodtak, melyek a kereskedelemben hibrid magnóliaként kaphatók.
A klasszikus színpaletta a sárga és sötétpiros árnyalatokkal bővült. Egyes fajtáknál a színátmenet akár többször is változik a virágzási időszak alatt.

A korán virágzó magnóliák különleges vonzereje abban rejlik, hogy a feltűnő virágok a levelek előtt jelennek meg, és így még jobban érvényesülnek. Azonban a klasszikus nagyvirágú liliomfával ellentétben, egy éjszakai fagy után a virágpompa nem lesz oda, mivel általában valamivel később nyílnak. De van olyan fajta is, amely nyáron gyakran kétszer is virágzik.

Jól meg kell gondolni, hogy hova ültetjük a magnóliát. Az új hibridek kevesebb helyet igényelnek ugyan, mint sok régi fajta, azonban szoliterként jobban érvényesülnek. A későbbi átültetést megsínyli a növény, a metszésre pedig erőteljes sarjazással reagál. Ráadásul az ollóval könnyen elronthatjuk a formáját. Legfontosabb nyugtot és időt hagyni a magnóliának, hogy zavartalanul kibontakozhasson teljes szépségében.

Tippek!

  • A mélybíbor színű ’Genie’ egy új nemesítés Új-Zélandból. Teljes mértékben téltűrő, napos helyen gazdagon virágzik.
  • A nárcisz virágszőnyege szépen mutat, ám az aláültetéssel óvatosnak kell lenni. A magnólia gyökere ugyanis nagyon érzékeny.
  • A bíborvörös liliomfa karcsú, sötétpiros virágai áprilisban és májusban nyílnak. Június közepén gyakran másodvirágzásra is sor kerül.
  • Nem minden faj virágzik tavasszal. Például a nyári liliomfa június és július között mutatja meg hófehér kellemes illatú virágait, melyeket a piros porzószálak tesznek feltűnővé.
  • A ’Leonard Messel’ egy kedvelt angol fajta. A csillag alakú virágok külső felükön sötét rózsaszínes árnyalatúak.
  • A csillagvirágú liliomfa tökéletes kicsi kertbe is. Ez a liliomfa bontja elsőként a rügyeit. A virágok már márciusban kinyílnak, a fa kevésbé érzékeny a késői fagyokra.
  • A ’Lennei’ egy régebbi fajtája a nagyvirágú liliomfának, melynek érdemes helyet biztosítani. A virágok belül fehérek, kívül bíborszínűek. 

Kapcsolódó cikk: 17 áprilisi tennivaló
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia