Magvak, amelyek egészségünk őrei
Sulyok Józsefné, 2014. máj. 05.
Kezdenénk a sort a szezámmaggal, amely szerényen meghúzódó hasznosság, ugyanakkor észrevétlensége ellenére méregtelenítő képességével szervezetünkben csodákat tud művelni. Éljünk vele!

Melegigényes, tenyészideje rövid, szezámfélék családjába tartozó növény. Kultúrnövénnyé válása tisztázatlan, eredete vitatott. Valószínű, hogy Dél-Afrikából vagy Dél-Indiából származik. A ma élő szezámkultúrfajok Indiában a legváltozatosabbak, fő termőterületük is ez. A legrégebbi régészeti leletek kb. 5000 évesek, melyek Szíriából, illetve Palesztinából kerültek elő. A szubtrópusi és mediterrán éghajlatú országokban gyorsan elterjedt.
A magok toktermésben fejlődnek, lapos, tojásdad alakúak, világossárga vagy vörösbarna színűek.
Alkotórészei a telítetlen zsírsavak, az esszenciális aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok (B,- D,- E). Csontritkulás, a csontrendszer, a fogak épségének megőrzésére kiváló, erősítő, roboráló hatású mag. Védi a sejteket a káros anyagoktól, az öregedéstől, csökkenti a koleszterinszintet, az erek elmeszesedését, azáltal a vérnyomást. Gátolja a rosszindulatú sejtburjánzást, a melanoma sejtek növekedését. Hatása csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.
Tipp! A szezámolajat gyakran használják masszázsolaj alapanyagaként, ami bármilyen illóolajjal keverhető. Kedvünk szerin otthon is készíthetünk szezámolajból masszázsolajat.
Frissítő masszázshoz 50 ml szezámolajba csepegtessünk 15-20 csepp rozmaring, bazsalikom, kakukkfű vagy majoránna illóolajat.
Lazító, stressz-oldó masszázshoz válasszunk nyugtató, görcsoldó illóolajat, pl. citrom, narancs, jázmin, levendula olajat.
A magok hidegen préselt olaja nem főzőolaj. Pirított kenyérre, salátákra, ázsiai ételekre tehetjük. A szezámmagot rászórhatjuk a sütemények tetejére, keverhetjük tésztafélékhez, kenyértésztába, pirítva tehetjük húsfélék panírjába. Mézzel keverve energiát adó édesség.
Kapcsolódó cikk:
Így lúgosíts hajdinával és kölessel!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22