szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Magyar borvidéken minőségi magyar borok

Mártha Izabella, 2013. okt. 09.


Amikor ősszel a szőlőhegyeken a lombozat arany színbe borul megkezdődik a szőlő betakarítása a borvidékeken.  A szüret már régóta társas esemény, amelyre egy egész éven át emlékeznek és készülődnek a családok, rokonok, barátok. Néhol ez egy egész közösség, falu, szőlőhegy közös ünnepe, melyet a nap végén mulatsággal zárnak.

Magyar borvidéken minőségi magyar borok

Magyarországon a szőlőtermesztés és borászat évszázados hagyományokkal rendelkezik, szerves részei hazánk nemzeti arculatának. Hazánk a szőlő termeszthetőségének északi határán fekszik, klimatikus adottságai inkább a fehérbor készítésének kedveznek, ennek megfelelően az ültetvények nagyobbik hányada fehérszőlő. A fény- és csapadékviszonyok általánosan; a domborzati és hőmérsékleti viszonyok viszont már csak korlátozottan teszik lehetővé a szőlőtermesztést, ezért az országnak csak bizonyos vidékeire, a borvidékekre koncentrálódnak nagyobb szőlő ültetvényeink.

A magyar minőségi borok megbecsült helyet foglalnak el a híres bornemzetek elsőrangú termékei között. Nem véletlen, hogy Tokaj-hegyalja szőlőivel, boraival a világörökség részét képezi. A Tokaji borvidéket az aszú tette híressé; Hegyalja aranyát II. Rákóczi Ferenc még diplomáciai fizetőeszközként is használta.

Kicsit nyugatabbra haladva érjük el Magyarország  „Bikavéréről” híres városát Egert. Az Egri borvidék egyike hazánk északon elhelyezkedő borvidékének. A várost körülölelő hegy- és domboldalakon az itt élő embereknek már Szent István idejében a szőlő jelentette az egyik legfontosabb jövedelemforrást. Északról a Bükk hegyvonulata védi a borvidéket a hideg levegő betörésétől, a déli-délnyugati lejtőkön pedig a vörösborok termelésére alkalmas mikroklíma alakult ki.

Hazánk legnagyobb területű szőlőtermő területén a Kunsági borvidéken a tömegszőlő előállítása terjedt el. Nem véletlen, hiszen a filoxéravész tovább növelte a homoktalajokon a biztonságos szőlő termesztését. A borvidék borai a domb- és hegyvidéki borokhoz képest kevésbé testesek, gyorsan öregedők, az előállított borok jelentős része folyóborként kerül a fogyasztókhoz.

Méltán említhetjük meg a Villányi borvidéket, ahol a török uralom végére a térség elnéptelenedett, a szőlőültetvények megsemmisültek. Az újjáépülő községbe rácok telepedtek le, akik a Kadarka meghonosításával alapították meg a vörösbortermelést. Szubmediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez, mely szintén fontos tényezője a borvidék sikereinek. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú, száraz nyarakkal.

Az elmúlt években számos hagyomány alakult ki a szürettel kapcsolatban, Tokaj-Hegyalján például a Simon-Júdás (október 28.) napján kezdték meg az aszú szüretelését. A XVIII.-XIX. században sok helyen a községi tanácsok határozott időpontot szabtak ki a szőlő betakarításának kezdetére. Ez az időpont azonban régiókként változott, figyelembe véve az időjárási viszonyokat, a jellemző szőlőfajtákat és egyéb tényezőket. Az Alföldön például hagyományosan Mihály napja (szeptember 29.) volt a szüret kezdetének időpontja, míg a Dunántúlon csak Terézia napján (október 15.) kezdődött a szüret.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsána szerint idén a szőlőtermelők és a borászok az átlagosnál nagyobb mennyiségű és jobb minőségű szőlőt szüretelhetnek, ezért kíváncsian várjuk a Márton napját, amikor is megkóstolhatjuk az újbor ízét. De addig se maradjon szárazon a torkunk, kóstoljuk meg ezeket a finom borokat is.

Kapcsolódó cikk:

Mi az a Bikavér?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia