szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Magyar lett az európai viRágbajnok!

Topor Erika, 2016. ápr. 15.


2016-ban Genovaban került megrendezésre az Europe Cup – European Florist Championship 2016 elevezésű nagyszabású virágkötészeti verseny. Mezőffy Tamás mester virágkötő alkotása meghozta a magyar sikert!

Magyar lett az európai viRágbajnok!

Mezőffy Tamás virágkötő mester számos díjjal és kiállítással büszkélkedhet, és a kétnapos megmérettetésben 22 társával vett részt. Ez utóbbi verseny a virágkötőket megmérettető legrangosabb esemény. 1967 óta rendezik meg 5 évente az európai versenyt, amit idén 2016. április 8-9. között Genovában volt. Ugyan az öt évvel ezelőtti versenyen is indult Tamás, melyet Havirovban tartottak, akkor az 5. előkelő helyezést érte el, idén viszont Európa Bajnok lett alkotásával.

A versenynek több feladata is volt, mindösszesen hat különböző témakörben alkottak a versenyzők. A klasszikus Fiat autó feldíszítésének a San Remo pezsgő hangulatát kellett visszaadni, ahol a tűzőhabos dekoráció mérete nem haladhatta meg a négy méter hosszt és két méteres szélességet. A maximum magasságot két és fél méterben jelölték meg. Az is elvárás volt, hogy a kompozíció minimum 4 napig tartson és 120 perc állt az elkészítésre mindössze.

A második feladat egy piknik hangulat megteremtése két fő részére. Mezőffy Tamást ezt is nagyszerűen megoldotta, a hegyi piknikhez a tavasz üde színeit és virágait használta. Itt is volt méretbeli előírás: 2 méter * 2 méteres maximum méret és maximum 2 méteres magasságban volt az elvárt mérettartomány. Itt az elkészítési idő csupán 90 percet vehetett igénybe, de a tartósságot itt is négy napra írták ki.

A virágkötészeti versenyből az esküvői témakör sem maradhatott ki. A Vespán száguldozó menyasszonynak esküvői dekorációja volt a téma. Az egy óra alatt elkészített alkotásnak az 1950-es évek hangulatát kellett visszaadnia, és fontos szempont volt, hogy a motorozók biztonsága se csorbuljon az alkotás használata közben. Erre egy nagyszerű bolerót választott Tamás, és egy biztos, motoros vagy nem motoros menyasszonyok egyaránt elfogadnák ezt az alkotást is!

A többi versenymunka témája sem volt mindennapi. A negyedik feladatban az olasz férfidivat és a növények párosítása volt a témakör. Nehezítés volt, hogy csak 10 növényfajt lehetett használni, illetve a szintidő mindössze negyvenöt perc volt.

Az ötödik feladatban az olasz emberek temperamentumát kellett kifejezni 60 szál rózsával. A 60 szál rózsa fajtája nem volt megkötve, de legfeljebb öt fajtát használhattak a versenyzők.

 A Tavaszi meglepetés című versenyszám volt az utolsó, itt szintén negyvenöt perc alatt kellett egy meglepetésdobozban talált növényekből és anyagokból alkotni úgy, hogy legalább az anyagok kétharmadát fel kellett használni az összeállított kompozícióhoz.

Mivel a második nap képeit még nem rakták fel a hivatalos versenyoldalra, így csak elképzelni tudjuk, milyen nagyszerű alkotások születtek nemcsak Tamás, de a többi virágkötő mester keze nyomán. A versenyszámokat szigorú szabályok alapján neves nemzetközi zsűri bírálta el, és az egyes versenymunkákra adott pontok alapján jött ki a végeredmény. Bízunk benne, hamarosan a többi sajtókép is napvilágot lát, hiszen minden versenyző lenyűgöző alkotásokat készített a versenyen.

A magyar Mezőffy Tamásnak sok sikert kívánunk!

Kapcsolódó cikk: Nekik egy nyár a világ!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.február 12., péntek / 12:08

Majomkenyérfa erdő a szobában

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia