szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Magyar szőlőfajták: Csabagyöngye, Kunleány, Királyleányka

Topor Erika, 2012. aug. 06.


Világhírű magyar fajtákat a szőlők között is találhatunk. Méltó helyüket sokévnyi kitartó nemesítési munka és gondos nevelés eredményezte.
A Csabagyöngye a világ egyik legismertebb magyar nemesítésű hibrid szőlőfajtája. Bogyóinak színe halványsárga, és igen ízletes.
 

Magyar szőlőfajták: Csabagyöngye, Kunleány, Királyleányka

A Csabagyöngyét a világ szinte minden szőlőtermesztő országa ismeri, ezért számos külföldi néven is elhíresült: Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba.


Magyar nemesítésű: Mathiász János és Stark Adolf közös „szerzeménye” (1904. évben). Először Mathiász kinemesítette, Stark nevelte fel egy békéscsabai ültetvényében. Két szőlő keresztezéséből jött létre: Bronnerstraube és Ottonel muskotály a két szülő.


Érése szerint korai szőlőfajta. Már július közepétől elkezd érni. Fürtjeinek nagysága és termőképessége közepes. Ennek ellenére megfelelő termesztési viszonyok között hatalmas (akár 1 kg-os) fürtöt is képes kinevelni. Sok másodtermést nevel. Bogyói középnagyok, gömbölyűek, vékony héjúak. Íze az Ottonelhez hasonlóan muskotályos zamatú. Gyorsérésű, ezért gyors szüretelést is igényel, mert a madarak és darazsak hamar megdézsmálják a finom, lédús bogyókat.

Hátránya, hogy esős időben hajlamos a rothadásra. Gyenge asztali bor készíthető belőle, ezért inkább friss fogyasztásra ajánlott. ha mégis borként szeretnénk inni, akkor újborként megállja a helyét.


A Kunleány szintén egy magyar nemesítésű fehérborszőlő fajtánk. Hazánkban főleg az Alföldön (Hajós-Bajai borvidéken), és a Kiskunsági borvidéken termesztik. A nemesítési eljárás Tamássy István és Koleda István nevéhez fűződik, 1960-ban Szigetcsépen. Két faj és egy fajta keresztezéséből jött létre: Vitis vinifera, Vitis amurensis (amúri szőlő) és az Afuz Ali a három szülő. Elnevezése vitatott, valószínűleg a kunszentmártoni Szent Márton római katolikus templom 60 méteres tornyát hívták Kunleánynak, valószínűleg a neve is innen származik. 1975 óta államilag elismert fajta.


Sűrű lombot nevel, ezért néha érdemes lelevelezni (sok zöldmunkát igényel), hogy a nap jobban érje a szőlőfürtöket. Levele 3 karéjú, lágy tapintású. Magasművelésű módon termeszthető leginkább. Kiváló fagytűrésű, bőtermő fajta, a rothadás kevésbé jellemző rá. Fürtjei csak középnagyok, de bogyói nagyok. Közép vagy késő érésű, - ez viszonylag termőhely és időjárásfüggő. Október elején szüretelhető. Viszonylag sok másodtermést is nevel, de ezek koránt sem akkorák, mint az első termések esetében. A gombás betegségeknek jól ellenáll, így a környezetkímélő szőlőtermesztésre alkalmas. Bornak kellemes, karakteres ízű, ezért akár pezsgőgyártásra is alkalmas. Beérési cukorfoka 17-19. (Prohászka alapján).

 

A Királyleányka 1973 óta államilag elismert magyar fajta. Fehérbornak kiváló. Erdélyből származó, hungarikum fajta, mely a Kövérszőlő és a Leányka természetes hibridje. Németh Kriszten 1963-ban jelentette be honosításra.


Tőkéje erős növekedésű, sűrű vesszőjű. Levelei sötétzöldek, nagy, vese alakúak és tagolatlanul karéjozottak. Leveleivel ellentétben fürtjei kicsik, vállasan tömöttek, kúpformájúak és átlagosan 100 g tömegűek. Zöldes-fehér bogyóik lédúsak, muskotályos ízűek. szeptember végén bőven terem, (termésátlaga 10-14 t/ha mennyiségű). Bora akkor kiváló, ha az évjárat kedvez neki, viszont akkor kitűnő zamatú. Íz világa diszkréten muskotályos, virágillatú (jázmin, petúnia, kökörcsin jegyekkel), finom, harmonikus, testes. Halakhoz, gombás ételekhez, és sajtok mellé javasoljuk.
Fagyérzékeny és rothadásra érzékeny, ezért védettebb termőhelyekre érdemes ültetni (Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék, Mecsekaljai borvidék vagy Balatonboglári borvidék).
 

Kapcsolódó cikk:

Cabernet szőlők – Miért szeretjük?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia