szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mák, a sokoldalú orvosság

Sulyok Józsefné, 2008. dec. 04.


A mák őshazája Perzsia és a Földközi-tenger keleti partvidéke. I.e. mintegy 4000 évvel a sumerok „az öröm növényeként” emlegették.

 

 

több árnyalatban is pompázhat a mák virága, fajtától függően: piros, fehéres, lilás, sárgás...Az egyiptomiak pedig már ismerték a kövek között megtört mák ízesítő szerepét is, tésztába keverték, vagy a tésztát behintették vele. Az ókori görögöknél a máknak mágikus tulajdonságokkal felruházott szerepe volt a gyógyászatban, valamint a vallási szertartásokban. Gyakran ábrázolták isteneiket mákgubóval. A mákból nyert morfin is a görög mitológia egyik ismert alakja, Morpheusz (Hüpnosz isten egyik fia) után kapta a nevét.

 

A mákkal és az ópiummal kontinensünk középkori fűszernövényeiben sok helyütt találkozhatunk. A magyarok valószínűleg az itt élő szláv népek révén ismerték meg a mákot. Népi hitvilágunkban a máknak rontáselhárító szerepe van, de magvaihoz bőség- és termékenységi hiedelmek is kapcsolódnak.

 

Mintegy 3500 éves az - az egyiptomi papirusztekercs, melyet Georg Ebers német egyiptológus talált meg 1872-ben, Théba városában. Ezen közel 900 orvosi recept található, köztük olyan is, ami mákot tartalmaz. Az egyiptomiak a síró gyermekek megnyugtatására száraz máktokból készült főzetet használtak.


A régi görögök és rómaiak pedig már ismerték fájdalomcsillapító, nyugtató tulajdonságait, valamint bódító hatását, ezért magvait vízzel keverve itták. Hippokratész, majd később Dioszkoridész is említi. Az indiai ájurvédikus orvoslás szerint magvai afrodiziákumként és tonizálószerként szolgálnak, míg termését, a máktokot köhögéscsillapító, hűsítő-, ingerlő-, delíriumot előidéző szerként említi.

 

Az ugyancsak indiai orvoslási rendszer szerint pedig a mák termése vérszegénység, hasmenés, láz ellen jó, emellett nyugtató és bódító hatású. Az iszlám kultúra nagy polihisztora, Avicenna, eredeti nevén Ibn Szína is kitűnően ismerte az ópium hatásait és elvonási tüneteit. Ennek segítségével gyógyította uralkodóját, aki szintén ópiumfüggőségben szenvedett. Az ezt követő századokban is sokan utalnak rá, többek között Paracelsus, majd később Thomas Sydenham is, aki azt mondta: ha ópium nem volna, nem szeretnék orvos lenni.

 

A magyar népi orvoslásban gyakran használt orvosság volt a mákgubófőzet, amit cukorral és tejjel ízesítve nyugtalan, síró, ijedt gyerekeknek adtak. A mákgubóból készült teát bélhurut és kólika ellen is itták. Csapó József 1792-ben bél- és fejfájás, valamint álmatlanság ellen; Diószegi Sámuel 1813-ban megjelent füveskönyvében fájdalomcsillapító, altató-, valamint hurutoldó szerként említi. Legújabban magas vérnyomás ellen ajánlják.

 

A máktokban lévő tejnedvből állították elő az ópiumot, ami számos európai ország gyógyszerkönyvében hivatalos. Az ópiumból 1805-ben Friedrich Sertürner német gyógyszerész állította elő először a morfint. Ez máig a legerősebb központi fájdalomcsillapító szerünk.
1932-ben Kabay János gyógyszerész kidolgozott egy olyan eljárást, melynek köszönhetően ma már a mák magvait nem tartalmazó tokjából és szalmájából is előállítható a morfin. Jól ismertek kedvezőtlen hatásai is, például a túladagolás következtében kialakuló mérgezés, vagy a hozzászokás, a gyógyszerfüggőség fenyegető veszélye. Ezért háziszerként történő alkalmazása kerülendő.

 

Élettani hatásai, összetétele

Hatóanyagait a modern orvoslás is felhasználja.
A máktokban lévő tejnedvből előállított nyers ópiumban több mint 25 féle alkaloid van, melyből a modern orvoslás leggyakrabban hármat használ fel.

- A morfin a legerősebb központi fájdalomcsillapító szerek egyike. Az erős fájdalmak enyhítésén túl csökkenti a fájdalomtól való félelmet és szorongást. Tartós használata megszokáshoz vezet, és függőség alakul ki. Az ópiummal együtt, nemcsak gyógyhatású anyagként, hanem kábítószerként is nyilvántartják, ezért orvosi alkalmazását szigorú rendszabályok írják elő.

- A kodeint és származékait köhögéscsillapító hatása miatt használják.

- A papaverin fontos sima izomgörcsoldó szer, melyet pl. gyomor- és bélgörcsök, az epehólyag görcsös állapotának, vesekőrohamok és görcsökkel kísért menstruációs zavarok terápiájában ma is használnak.

Összetétele

A mák tokja mellett a közvetlenül fogyasztható mákszem is jótékony hatású, mert egészségünk szempontjából kiemelkedő fontosságú vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: B6-, biotin-, E-vitamin, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő.


Tipp! Mákos guba

 

Hozzávalók: 10 db kissé szikkadt kifli, kb. 5-7 dl tej, 1-2 vaníliarúd, vagy vaníliacukor, 12 dk darált mák, 5 evőkanál méz.

 

A kifliket egyforma karikákra vágjuk és tálba tesszük. A tejet a vaníliával felforraljuk. Ráöntjük a kiflire, majd kanállal átforgatjuk. Vigyázzunk arra, hogy a kifli megpuhuljon, de ne menjen szét. Amikor a tejet magába itta, tepsibe tesszük. Mákkal gazdagon meghintjük, és mézzel meglocsoljuk. Forró sütőben átmelegítjük, majd tálaljuk.

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Tudja-e, hogy…
Receptek
Kertészkedés

 

Kapcsolódó cikk:
Zselatin trükkök – az ünnepek közeledtével
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!