szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Termessz málnát balkonon!

Topor Erika, 2014. jún. 26.


Ahogy tőlem megszokott, nem ismerek lehetetlent, és a legkisebb erkélyből is kihozzuk a legtöbbet. Idén málnát (is) termesztünk a balkonon. Lehetetlen, mondanák sokan, de mégsem az. Íme, a mi ötletünk, ami működik!

Termessz málnát balkonon!

Főleg a gyümölcsét kedveljük íze, értékes vitaminjai miatt, de kevesen tudják, hogy a málnának más részei is kedvező élettani hatásúak megfelelő célokra felhasználva. A málnalevél főzettel húgyúti fertőzések is enyhíthetők, kíméletes méregtelenítő és kismamák is előszeretettel isszák a fájdalommentes szülés elérése céljából. Természetesen ebben az esetben orvossal érdemes konzultálni előtte. Na de térjük vissza a málnára, mint a balkonnövényünkre!

Hogyan sikerül?

Kertből kiásott, erős málnatöveket választottam ki, 5 tövet. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt (zöldségnövényekhez ajánlott talajkeveréket is használhatunk) összekevertem egy kevés zöldségnövényekhez ajánlott hosszúhatású műtrágyával. Fagyálló dézsát választottunk hozzá, így télen a teleltetés sem fog gondot okozni. Sajnos az erkély déli fekvésű, így a nyári kánikula nehezíti a hatékony termesztést. De nem ijedünk meg az első nehézségtől!

Mivel a málnát laza kerti talajba „tervezték”, félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, így ezeket a körülményeket kell neki megteremteni. A tőzeges, laza talaj, és kevés árnyék a legmelegebb erkélyen is található. A dézsa alá nem került alátét, így a pangó víz nem jelent gondot, alul a felesleges nedvesség el tud szabadon távozni. A boróka adta árnyékban megfelelő helyet találtunk a málnatöveknek.

Az ültetéskor 5 szemre vágtam vissza a hajtásokat. Így alig pár levél maradt, de nem kell félni, hamar erőre kap, és hozza az új leveleket, majd alul a friss hajtásokat. Sarjadzással szaporodik, így jövőre is lesznek várhatóan új növényeink majd.

Növényvédelem

Gyakorlatilag eltelt a fél tenyészidőszak, és a málnát még nem kellett kezelni semmi kártevő, illetve gomba ellen. Mellette az összes zöldségnövényt már többször kellett permetezni, hol gombafertőzés, hol kártevők ellen, a málna tökéletesen egészséges, ontja a virágokat és hozza a zamatos gyümölcsöket.

Termésérés

A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, így most szüretelhetünk először a dézsában nevelt málnabokrunkról.

Ha nem is hatalmas mennyiség az első termés, mégis éppen elegendő ahhoz, hogy egy hideg limonádé mellé, vagy jégkockák közepébe rejtve eldicsekedjünk ismerőseinknek, hogy nekünk bizony málnánk is van!

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a bogyós gyümölcsöket és van egy picike erkélye! Nem fog a málnában csalódni!
 

Kapcsolódó cikk:

A málnának nemcsak a termése hasznos!

A dinnye: zöldség vagy gyümölcs?

 
Hozzászólások (2)

Mártha Izabella
2014. jún. 27. (3 083 napja)
Kedves Gabi!

Sajnos nem tudom hol lehet jujuba magot vagy cserét vásárolni, nálunk nem , az biztos!

Üdv: M. Izabella
HELFENBEIN LÁSZLÓNÉ
2013. aug. 02. (3 412 napja)
ÜDV!MA TALÁLTAM AZ OLDALUKRA,ÉS MINDJÁRT FENN IS AKADTAM, AZ OK A JUJUBA, ÉS MINDEN MÁS AMI MEGTALÁLHATÓ.NAGYON RÉSZLETES A TÁJÉKOZTATÁS.ÉS HASZNOS DOLGOK OLVASHATÓK.KÉRNI IS LEHET?NAGYON REMÉLEM.JUJUBA MAGOT, VAGY INKÁBB CSERJÉT SZERETNÉK KÉRNI, VAGYIS A HOZZÁFÉRÉSI LEHETŐSÉGET, VALAMINT, HOGY MENNYI A NÖVEKEDÉSI IDEJE.MINDENKÉP ÉRDEKEL, DE AZ ÜLTETÉS HELYE MIATT FONTOS.KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET, TOVÁBBI JÓ MUNKÁT, ÉS EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK.HELFENBEINNÉ GABI.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia