szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Már a havasok is a húsvétra készülnek!

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 14.


A hegységekben honos virágok, így húsvét tájékán teljes pompájukban mutatkoznak be az arra túrázók számára.  Az áprilisban virágzó havasi növények szerényen húzódnak meg egy-egy szikla tövében, mégsem kerülhetik el a figyelmünket. Vajon otthon, a kis kertünkben is ilyen jól érezhetik magukat?

Már a havasok is a húsvétra készülnek!

Sarkantyús árvácska

Az Alpokban 1000-3100 m között fekvő legelők, mészkőfalak adnak otthont ennek az ibolyafélék családjába tartozó virágnak. Apró, csipkés szélű levelekkel borított szárai 5 cm-nél nem nőnek magasabbra. Virágai a növényhez képest nagyok, viola, ritkán sárga vagy fehér színűek. Védett növény.

Pompás tárnics

A havasok egyik legismertebb növénye. Egészen rövid kocsányon nyílik nagy, tölcsér alakú virága, a levélrózsák fölött. Szirmaiból régen gyapjúfestéket állítottak elő. Közép és Dél-Európa havasaiban, füves helyeken, mészkősziklákon bukkannak fel. Védett virág!

Cifra kankalin

A mészkővonulatok jellemző növénye. Az Alpokban és az Északi-Kárpátokban sziklákon él. Húsos levelei épek vagy fogazottak, fénylő szürkés-zöldek, de lehetnek lisztes, fehér mirigyekkel borítottak is. Virágai apró kocsányon, ernyőben illatoznak. Élénksárga színű, torkukban lisztes bevonat van. A kertészek számtalan fajtáját nemesítették ki és rokonaival együtt szívesen ültetik a kertekbe. Szigorúan védett!

Havasi ikravirág

Nedves mészkősziklákon, nyirkos, kavicsos helyeken él ez a keresztesvirágúak családjába tartozó, apró csillagszőrökkel borított növény. Európa hegységeiben, de az északi félteke sarki tundravidékén is sokfelé megtalálhatjuk. Széles elterjedése miatt igen változékony faj. Kaukázusi rokonát gyakran találjuk kertekbe ültetve.

Hússzínű hanga

Meszes talajú, sziklás lejtőkön, fenyvesek tisztásain, helyenként nagy tömegben láthatjuk az Alpokban ezt az alacsony, terebélyes, örökzöld cserjét. Kitűnően mézelő a rózsaszín minden árnyaltában pompázó virága, már a hó alól kikandikálnak és június végéig nyílnak. Kertekbe is ültetik különböző fajtáival együtt, melyek közt fehér, piros, sárga virágúak is vannak.

Bodzaszagú ujjas-kosbor

A kosborfélék családjába tartozó, jellegzetes hegyvidéki, havasi növény. Európa-szerte találkozhatunk vele mészkőhegységek lombos erdeinek tisztásain, száraz gyepeken, réteken. Virágai bíborpirosak vagy sárgák, különleges mintájú szőnyeget alkotnak a rét többé növényeivel. Sötétebb tavalyi és világosabb idei, ember formájú, ujjas gumói mindig párosan találhatók, ezért egyes országokban Ádám-Éva virágnak is nevezik. Védett növény!

Tavaszi tárnics

A legkorábban nyíló, igen alacsony tárnicsfaj. Magános, kiterülő pártacimpájú, azúrkék virágai közvetlenül a hóolvadás után bontanak szirmot, és egész nyáron át virágzik. Közép és Dél-Európa havasaiban, füves, szélvédett, réteken, nyirkos lejtőkön gyakori, a fenyőerdők öveiben is él. Kis és Közép-Ázsia, valamint a Kaukázus hegyláncaiban is tenyészik.

Bolgár sáfrány

Sziklagyepekben, kőfoltok környékén, havasi réteken tömegesen nyílik ez a kis, nősziromfélék családjába tartozó növény. Hasonló a fehér és a kárpáti sáfrányhoz, de lepellevele világos vagy sötétlila színű, tövén sötétebb csíkozással. A Balkán félszigeten és Kis-Ázsiában igen sok színpompás sáfrány él.

Kárpáti sáfrány

Nagyon hasonlít a fehér sáfrányhoz, de kiszélesedő bibéje jóval a porzó fölé ér. Sötétebb rajzolattal díszített ibolyaszínű virágai már az olvadó hó alól kezdenek kibújni a havasi, alhavasi réteken, bokros helyeken. Nagy tömegben láthatjuk a Kárpátokban, de a Beregi-síkon az Alföldre is leereszkedik. Tudományos neve Heuffel János lugosi orvos, jeles magyar botanikus emlékét őrzi.

Erdélyi májvirág

A levél hátoldala lilás árnyalatú, 2-3 cm átmérőjű virágai virágszőnyeget alkotva virítanak az avarban. Székelyföldön kékmárciusnak is hívják. Erdély bennszülött növénye, déli és keleti határvidékeken, bükkerdőkben, sziklás helyeken sokfelé látható 2200 méter magasságig. Gyöktörzsét a nép epe, vese, májbántalmak gyógyítására is használta.

Kövér daravirág

Keresztesvirágúak családjába tartozik, mészkő és dolomitsziklákon, sziklagyepekben telepszik meg. Sűrűn gyepes, párnás növény, levelei pillásak, merevek. Virágai élénk színűek, és fürtben nyílnak. A Kárpát-medencében és a Balkán hegységeiben él, alhavasi, havasi tájakon.

Hólyagosternye

Napsütötte mészkősziklák, szakadékok, kőfalak repedéseiben tűnik szembe sárga, recére emlékeztető virága. Fásodó tövű, sokágú növény, nagy tőlevélrózsái apró szőrökkel dúsan borítottak. Keresztesvirágúak családjába tartozik, nevét feltűnő, hólyagszerűen felfújt becőterméséről kapta. Balkán és Kis-Ázsia hegységeiben él. Legészakibb előfordulása a Déli-Kárpátokban van.

Brassói boroszlán

A Bihar hegységben még gyéren, de a Brassó környéki havasokban és a Balkán félszigeten sokfelé találkozhatunk vele mészkősziklákon, erdős helyeken. Örökzöld törpecserje, bőrnemű levelei elfekvő ágainak csak a csúcsán nőnek az illatos, sárgásfehér virágok. A boroszlánfélék családjába tartozik.

Henye boroszlán

Bódító illata miatt az erdélyi Kalotaszegen részegvirágnak (erdélyiesen riszegvirágnak) is hívják. Száraz, napos, mészkősziklák tarkította gyepekben, néha erdőtisztásokon nagy tömegben nyílik, élénk rózsaszín szőnyeggel borítja a talajt. Örökzöld törpecserje, ágai legtöbbször elterülve nőnek, amiről a magyar nevét is kapta. Közép-Európa és a Balkán hegyeiben él, 2600 méter magasságig. Hazánkban is többfelé előfordul.

Szarvas ibolya

Gyengén tarackoló növény, arasznyi, vékony, felálló szárakkal, nagy virágai illatosak. A Pireneusokban bennszülött növény, havasi réteken, sziklás helyeken él. Kerti változata, amelyek közt sárga és fehér is van, elterjedt növény. A kerti árvácska nemesítésében is felhasználták.

Pireneusi pacsirtafű

Örökzöld alacsony törpecserje, bőrnemű keskeny levelekkel, rózsapiros-sárga tarka virágokkal. A színes csészelevelek közül a két oldalsó szárnyszerűen megnagyobbodott, az alsó szirom csónak alakú. Csak a Kelet-Pireneusokban él, havasi legelőkön, erdő széleken, sziklás lejtőkön, törmelékes, mohos helyeken. A pacsirtafűfélék családjába tartozik. A hazai pacsirtafű-fajok nem cserjék, hanem tejnedves, lágyszárú növények, lila vagy kékes virágaik a száraz erdőket, gyepeket díszítik.

Kapcsolódó cikk:

Amit a szabadgyökerű bokrok ültetéséről tudni kell
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia