szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Már most készüljünk a dinnyetermesztésre

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 23.


Az egynyári, uborkával rokon dinnye különösen melegigényes. Már márciusban az üvegházban cserepekbe vethető.

Már most készüljünk a dinnyetermesztésre

Az éréshez a szabadban meleg, védett, napos helyre van szüksége. A korai fajták fóliás termesztésre is kiválóan alkalmasak. Mi most a sárgadinnye termesztését tárgyaljuk.

A dinnye szerves anyagokban gazdag talajt 6 körüli pH-értéket kíván. A vetése üvegházban, 18 fokos melegben, cserepekbe 2-2 szem magot ültetve áprilisban történhet, kelés után a gyengébb tövet dobjuk el. Májusban 90 cm-es sor és tőtávolságra, fólia alá ültessük ki.

Rendszeres öntözést igényel, amint a palántának három lomblevele van, távolítsuk el a csúcsrügyet. Ezután az oldalhajtások kezdenek fejlődni. Három levél felett ezeket is csípjük vissza. Amint a termések megjelentek, az indákat két levélig csípjük vissza. A terméseket akkor szedjük le az indáról, amikor a végük kicsit puha.

Kártevői: a lisztharmat, az uborka-mozaikvírus, a tetvek és a csigák.

Dinnyetermesztés üvegházban

Vannak kevésbé hőigényes fajták, melyeket márciusban üvegházban, 22-24 fokos melegben, cserepekbe ültetve egyesével vethetjük. A növényeket 35-45 cm-es sor és tőtávolságra, jól megtrágyázott növényágyba ültetjük. Még jobb, ha a palánták melegágyba, már jól bemelegedett meleg-talpra kerülnek. Cserepekbe, zsákokban is ültethetünk sárgadinnyét, de ezeket nagyon gondosan kell öntözni.

Fűtetlen felület alá általában áprilisban ültethetünk. Az ültetés után egy héttel a csúcsrügyeket két levél fölött távolítsuk el, így két oldalhajtást fejleszt a növény, amelyeket huzalra futtatunk vagy hagyjuk a földön kúszni. 7-10 levél után ezeket az indákat is csípjük vissza. Az így képződő oldalhajtásokon rakódnak be a nővirágok, melyek termést hozhatnak. A termések megjelente után a hajtásokat a termés felett két levélre csípjük vissza. Növényenként csak öt termést hagyjunk beérni.

Az üvegházon hagyjunk nyílásokat, hogy a beporzást elvégző rovarok berepülhessenek. A talajt és a növényeket minden reggel alaposan permetezzük le vízzel. Az érés időszakában azonban fontos, hogy a környezet száraz legyen, ezért ilyenkor már ne permetezzünk és sokat levegőztessünk. Ajánlatos minden öntözés után algatrágya-készítménnyel locsolni vagy levéltrágyázni.

Kapcsolódó cikk: Most vesd el

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia