szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Már most neveljünk virágot karácsonyra!

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 28.


A karácsony csodálatos időszak, de még csak október van, ezért sokan valószínűleg nem értik, miért foglalkozunk most ezzel. Az oka a következő: ha szeretnénk, hogy a feldíszített fa mellett virágzó növények is ékítsék a lakásunkat, akkor bizony neki kell állni az előkészületeknek már most!

 

Már most neveljünk virágot karácsonyra!

A lehetőségeink igen szélesek, hiszen a mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz is a téli időszakban pompázik, ám ha szeretnénk saját magunk kinevelni a szépségeinket, akkor válasszuk a jácintot, vagy az amarilliszt, amikkel igazán illatossá és csodálatossá tehető a téli lakás látképe.

Amarillisz

Aki nem csak a megszokott mikulásvirágban szeretne gyönyörködni karácsony tájékán, az szerezzen be amarillisz hagymákat. Egyelőre nem kell velük semmit tenni, de nem árt, ha már megvannak. Ahhoz, hogy az ünnepekre szépen kihajtsanak fontos, hogy betartsuk a növény természetes életciklusának idejét.

Azok, akik a kertben is nevelnek ilyen szépségeket, tudják, hogy nem bírja ki a fagyokat. Rendszerint cseréppel együtt szokták a földbe süllyeszteni, most, szeptemberben azonban ideje kiemelni. Ez az időszak ugyanis arra való, hogy fokozatosan beszüntessen az aktivitását a növény.

A kiemelt cserepet döntsük az oldalára, és tegyük olyan helyre, ahol nem kap vizet. Hagyjuk elszáradni a leveleket, és ha ez is megvan, akkor vegyük ki a földből, és 8-10 hétig szellős, száraz helyen pihentessük. Fontos, hogy erre papírzacskót használjunk, sohasem műanyagot, mert a hagyma befülled, és elpusztul. December második felében a hagymát ültessük cserépbe úgy, hogy a háromnegyede kerüljön a föld alá.

Lehetőleg nagy cserepet válasszunk, és stabilan tegyük bele a hagymát, mert a virágszár és a fej is igen nagy és nehéz, a kisebb cserepeket eldönti. Ha beültettük, akkor alaposan locsoljuk meg, de csak egyszer! Ezután tegyük meleg, de sötét helyre. Amennyiben a fénymentességgel gondunk van, akkor kartonból készítsünk egy kúpot, és azt tegyük a hagyma fölé.

A növény akkor kaphat újra vizet, ha a virágszár előbújik. Ez a hagyma oldalából fog történni, így senki ne ugorjon be a trükknek, a tetején megjelenő kezdemények a levelek, amik előbb bújnak, mint a virág. Ha a levelek megjelenésénél vizet adunk a növénynek, akkor csak azokat fogja nevelni, a csodaszép és hatalmas virágot nem. Viszont ha ügyesek vagyunk, akkor a karácsonyfa mellett élő virággal is dekorálhatjuk a lakást.

Jácint

A mostani időszakban kell a jácintokkal is foglalatoskodnunk, ha azt szeretnénk, hogy a karácsonyfa mellett ne csak szép, de illatos díszek is legyenek. Ahhoz, hogy cserépben nevelhessük a jácintot, friss hagymákra van szükség, ehhez nem jók a kertből kiszedett darabok.

A hagymákat megfelelő cserépbe, jó minőségű virágföldbe ültessük úgy, hogy az félig ellepje őket. Ezután a cserepet locsoljuk be, és tegyük hűvös és sötét helyre. Figyeljünk, hogy a földje nedves maradjon, de ne öntözzük túl. 9-12 hét alatt a hagymák hajtani kezdenek. Akkor hozhatjuk be a növényt, amikor a virágkezdemények már kibújtak, mert ekkor már a földet kellően beszőtte a gyökérzet, erős a növény, és szépen díszít majd a téli időszakban.

Lehetőleg tegyük hűvösebb helyre, de sok fényt biztosítsunk neki. Ahhoz, hogy szépen, és ne ferdén nőjön, naponta forgassuk a cserepet. Amikor a jácint betöltötte feladatát, akkor vágjuk le a virágszárat, és ha már ásható a föld, akkor ültessük el őket a kertben, mert akkor a következő tavasszal már ott fognak vidámságot árasztani.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia