szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Maracuja, a szenvedés gyümölcse

Sulyok Józsefné, 2012. febr. 27.


A maracuja azon trópusi gyümölcsök közzé tartozik, melyek Magyarországon viszonylag kevéssé ismertek, ritkán lehet őket kapni, és főként a különféle élelmiszerek, pl. rostos italok, fagylalt, ízesítésére használnak. Ismerjük meg a másik oldalát is. Készítsünk belőle teát!

Maracuja, a szenvedés gyümölcse

A gyümölcs az Amazon vidékén őshonos, Brazília déli részétől Paraguayon keresztül egészen Észak-Argentínáig. A maracuja, mint növény közel 10 méter magasra is megnő, de mivel majdnem teljesen lágyszárú, így indákkal kapaszkodik felfelé. A növény hatalmas fehér virágokat hoz, melyek közepén található a vörös vagy rózsaszín zamatos gyümölcs.

 

Sokak számára érdekes információ, hogy a maracuja virágát golgotavirágként ismerjük. Sok nyelven a maracuját a szenvedés gyümölcseként is hívják, ugyanis virágját a spanyolok elnevezték szenvedés virágának, mivel Krisztus keresztre feszítésének jelképeit látták benne.

 

A maracuját -Passiflora edulis - 1569-ben fedezte fel Peruban egy spanyol orvos, aki azonnal le is jegyezte mindazokat az alkalmazásokat, amire az őslakosok felhasználták, majd magával hozta Európába, ahol nagyon hamar kedvelt tea lett. Hamarosan Európában is elkezdték termeszteni. A teát, melyet a gyümölcsből és a leveléből is készítettek, görcsoldónak, nyugtatónak használták.

 

Az 1700-as évek közepén már 22 fajtáját ismerték. Az 1900-as évekre Hawaiion és Ausztráliában is ismerik és termesztetik. Mára már közel 600 faját különböztetünk meg.


Az emberi szervezetre gyakorolt hatását többen vizsgálták és még a mai napig is sokat vitatkoznak felettük. Ennek ez egyik oka az lehet, hogy a gyümölcs hatóanyagokban gazdag, de ugyanakkor rejtélyes is. Amellett, hogy sok benne az A-, B- és C-vitamin, valamint vas és a kálium, számos flavonoidot és alkaloidot is tartalmaz, melyeket, ha szétválasztunk, külön-külön éppen ellentétes hatásokat produkálnak, mint amikor együtt vannak jelen a gyümölcsben. A nyugtató hatása már évszázadok óta ismert. Ezt támasztják alá a modern korai kísérletek is. Kimutatták, hogy a gyümölcs leve és levele hatásosan kezeli az alvási nehézségekben szenvedők panaszait. Jelentősen csökkenti a szorongásos betegek tüneteit is.

 

Természetesen nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy maracuját együnk. Egy fárasztó nap után, ha nehezebben jön álom a szemünkre, egy-két gyümölcs elfogyasztásával segíthetünk megkönnyíteni az álomba merülést. A maracujából készült kivonat tumor gátló-hatással is rendelkezik. A gyümölcs főzete olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek képesek bénítani azokat az enzimeket, melyek ahhoz szükségesek, hogy a rákos sejtek bejussanak az érpályába és a nyirokkeringésbe. Éppen ezért a rendszeres fogyasztása nagy jelentőséggel bír a rákmegelőzésben, illetve hozzájárulhat a már kialakult daganatos betegségek sikeres kezeléséhez.

 

A népgyógyászatban a maracuját, elsősorban külföldi tapasztalatok alapján, többféle betegségre alkalmazzák. Brazíliában a gyümölcsöt asztma, köhögés, hörghurut, hasmenés, valamint féregtelenítés ellen használják. Dél-Amerika más területein epilepsziára is alkalmazzák. Törökországban menstruációs zavarokat is kezelnek vele. A fenti hatásokat eddig tudományos módszerekkel nem sikerült bebizonyítani.
 

Kapcsolódó cikk:

6 gyönyörű futónövény a szobába

Egzotikus növények megról nevelve
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia