szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Marokkó vonzásában - a fürdőszoba

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 04.


A marokkói stílust nem csak a nappaliban követhetjük le, hanem a fürdőszobában is, vagyis az olyan helyiségekben, ahol csempézve van. Ehhez nem is kell sok dolog, csak annyi, hogy jó előre gondoljuk végig, mit is szeretnénk. Átalakítással is elérhetünk marokkói hangulatot, de igazán akkor lesz tökéletes a szoba, az erőfeszítéseinket akkor koronázza tökéletes siker, ha már a kialakításnál megadjuk az alaphangulatot.

Marokkó vonzásában - a fürdőszoba

Boltívek

 

A hangulati elemek közül az egyik legjobb, ha boltíveket használunk. Ezek lehetnek egyszerűek is, de a legjobb, ha a hagymakupolák negatívját mintázó formákat használunk. Sőt, akár ezt is továbbgondolhatjuk, és sokszorosan ível formációkat is alkalmazhatunk. Az áttört csipkeminta itt nem annyira nyerő, mert így is nagyra tágítjuk a teret, és a többi kiegészítővel ez már egy kicsit soknak bizonyulhat. A boltíveket nem csak a falon alkalmazhatjuk. A tükör, de akár a csempe vonala is alkothatja őket, attól függően, hogy mire van lehetőségünk. Az azonban biztos, hogy a negatív hagymakupolákból sohasem elég.

 

Csempe

 

A fürdőszobában az a jó, hogy tele van csempével, azzal az anyaggal, amivel a legjobban lehet játszani, ha marokkói hatást szeretnénk elérni. Hiszen nincs az a nagyon apró minta, ami ne mutatna a falon ebben a hangulatban. A lényeg, hogy lehetőleg mindig egy nagyobb formává egyesüljenek a csempék díszítései, és persze az is nagyon fontos, hogy tartsuk magunkat egy egységes színvilághoz. Itt azonban nincs megkötés, a pirostól elkezdve a zöldön át a kékig bármiben gondolkodhatunk. És fontos, hogy ne ijedjünk meg a csempétől, használjuk bátran. Burkoljuk vele a kádat, a falakat, a zuhanyzót, és ha kell, akkor a kézmosót, vagy a bútorokat is.

 

Fa és kő

 

Ha egy kicsit soknak érezzük, ha mindet csempe borít, akkor a bútorok és egyéb kiegészítők terén ragaszkodjunk a fához és a kőhöz. A tradicionális marokkói stílusban nem jellemző a fém, így azt a lehető legkisebb mértékig alkalmazzuk. Egy olyan terület van, ahol nem, hogy megengedett, de kötelező is, ez pedig a lámpa. Hiszen a jellegzetes, fantasztikus csillárokat ebben az esetben sem kell mellőznünk, tökéletesen mutatnak. És használjunk belőlük sokat, hiszen akár csillárok, akár falikarok, mindenképpen remekül fognak mutatni.

 

Díszek

 

A hatást fokozhatjuk, ha olyan díszelemeket választunk, amik kiemelik a szoba kecsességét, és persze az anyagokat. Erre tökéletesek lehetnek a cserép vázák és karcsú kancsók. Ráadásul ezeknek nem kell funkció nélkülinek lenniük, tarthatjuk benne a habfürdőt, olajat, vagy akár egy-egy szál virágot is.

 

Zsúfoltság

 

Míg a lámpák terén nem baj, ha egy kicsit elkap bennünket a gépszíj, addig magánál a szobánál erre érdemes figyelni. Ahhoz, hogy a minták, az ívek és a kiegészítők érvényesüljenek, kell a hely, így próbáljuk viszonylag puritán módon berendezni a fürdőt. Egy nagyobb bútor, amin a kézmosó is van, és kész is, a többi csetresz kapjon helyet a fiókokban, és persze a kád szélén.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia