szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Marokkó vonzásában - Casablanca a nappaliban

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 28.


A keleties lakberendezés, és persze az életstílus is, egyre jobban terjed az egész világon. Az ívelt formák, a rengeteg textil, és a sejtelmes, varázslatos hangulat mind olyasmi, ami bárhol szívesen lát az ember. De a legtöbb esetben csak Indiába, esetleg Kínába kalauzolnak el bennünket, ami érthető, abból a szempontból, hogy ezek valóban keleten vannak, de egy kis ország meghúzódik délen is, Afrikában, ahol a keleties hangulat és a titokzatos megjelenés elsöprő erővel hat az emberre.

Marokkó vonzásában - Casablanca a nappaliban

Szőnyeg- szőnyeg-szőnyeg

Amikor egy kép van előttünk egy marokkói enteriőrről, akkor az egyik első dolog, ami feltűnhet, hogy nem nagyon van olyan felület, amit ne takarna szőnyeg. Ezt ebben az esetben szó szerint kell érteni, tehát nem valamilyen könnyű, áttetsző anyag, hanem szépen mintázott, sűrű szövésű szőnyeg. A falakon körbe, és a padló szinte minden egyes szegletén megtalálható. Szerencsére ezt nem nehéz kivitelezni, ám bizonyos határokat szab a lehetőségeinknek. Ha ugyanis a szoba kicsi, akkor ez a megoldás annyira össze fogja nyomni, hogy egy kis luk képzetét kelti. Mindenképpen érdemes nagyobb terekben megvalósítani, mert érvényesülni akkor tud igazán. Az sem baj, ha amerikai-konyhás nappalink van. Ebben az esetben csak egy sarok kialakításánál használjuk a szőnyegeket, csak arra figyeljünk, hogy többé-kevésbé határozott válaszvonal legyen a két külön funkciójú helyiség között.

 

Lámpák

Ha marokkói hatást szeretnénk elérni, akkor mindenképpen játszanunk kell a fénnyel. Ehhez pedig a lámpák stílusát is jól kell megválasztani. A díszes, és egyáltalán nem kicsi csillárok, és falikarok kötelezőek. Ezekben fantasztikus hatást ad az, hogy a fém átütött csipkére elkékeztet, amit színes üvegekkel kombinálnak. Első ránézésre talán egy kicsit soknak is tűnnek, de az összhatás, amit a fénnyel együtt adnak utánozhatatlan. Az asztalokra tehetünk kisebb változatokat, de itt már megengedett egy kis finomítás is. A rizspapír – bár nem ehhez a kultúrához tartozik eredetileg – jó szolgálatot tehet. A jelentős, hosszú és robosztus lámpák mellet kecsesen és puhán foglal helyet, az összhatást jelentősen lágyítva ezzel.

 

Ülőrész

Amikor a marokkói hangulatot szeretnénk elérni, akkor a magas háttámlás kanapékat el is felejthetjük. Nem kellenek a füles fotelek és a támlás székek sem. A lényeg, hogy az ülőrész viszonylag alacsonyan legyen, és rengeteg párna díszítse. Ezzel nem is nagyon lehet mellényúlni, tehát, ha úgy érezzük, most már egy kicsit sok párna van, akkor adjunk még hozzá 3-4 darabot, és megkapjuk azt a hatást, amit szeretnénk. Kerülhet belőlük a földre is, hiszen ott is jól mutatnak, ráadásul nyugodtan rájuk lehet ülni. A színeket tekintve maradjunk a meleg, pasztelles árnyalatoknál, amiket nyugodtan díszíthetünk sok apró mintával. A lényeg az összhatás, erre figyeljünk oda, hogy a párna halom, a szőnyegek és a lámpák színes fénye harmonizáljon egymással.

 

Kiegészítők

Egy nappali nem is nappali kiegészítők nélkül. A kis asztalok, a vázák mind olyasmi, amit beszerezhetünk ebben a stílusban is. A dohányzóasztalka legyen fa, és lehetőleg olyan, amin keresztül lehet látni. A rattan is jó megoldás lehet, de abból az a verzió, melynek a fonása szellős, és nem tömött. Az olyan asztalkák, melyeken áttört csipkedíszítés van a fában a legtökéletesebbek erre a feladatra. A vázák tekintetében nehéz mellényúlni. A lényeg csak az, hogy díszes legyen, hogy kerámia, vagy üveg, az mindegy, a színben azonban ragaszkodjunk azokhoz, amik az egész nappalit jellemzik.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!