szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Meddig repülnek el? Méhek élete a szabadban

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 13.


A méhek tökéletes rovarrá válása utáni első napjait a szülőháznak homályában tölti. Az idősebb testvérek az új nemzedéket kezdetben a környezet minden káros hatásától megkíméli. Az otthon melegében nem fenyegeti a szélsőséges időjárás, a környezetben élő kártevők sem.

Meddig repülnek el? Méhek élete a szabadban

A feladat teljesítése céljából ezt az otthont minden munkásméhnek el kell hagynia. Ettől a pillanattól életének nagyobb részét a szabadban kell töltenie, hiszen munkája, feladata a kinti környezethez köti.

A méh gyűjtőtevékenységének megkezdése előtt feltérképezi, alaposan megismerkedik a környezettel, hogy a gyűjtőterületről könnyedén hazataláljon. A méh otthonának környékét körkörös alakban deríti fel. Ebből következik, hogy röpkörzete nagyjából kör alakúnak tekinthető. De ez nem mindig van így, mert ha a méhek nem találnak gyűjtenivalót, mert nagy a vízfelület, sivár homokkal találkoznak, akkor a röpkörzet elveszti kör alakját, egyoldalúvá válik.

Hogy milyen messzire repülnek el a méhek gyűjtőmunkájuk közben, nem lehet pontosan meghatározni. Legfontosabb, hogy mennyi olyan növény van a közelben, amelyik számukra élelmet kínál. Ahol 1 km-en belül elegendő táplálékot találnak, nem repülnek ennél messzebb. A közelről gyűjtő méh azonos idő alatt sokkal több fordulót tehet meg, mintha messzebbre kellene repülnie, így többet tud naponta gyűjteni. Nem is beszélve arról, ha pl. zivatar közeledik, sokkal rövidebb idő alatt érnek biztonsági helyükre. Az a távolság, amelyről a méhek még hosszasan gyűjthetnek, a méhészek általában 3 km-re becsülik, de a méhek gyakran 5-7 km-ről is gyűjtenek, a repce számukra ugyanis nagy vonzerővel bír. Az élelemforrás és az otthonuk között rendszerint a legrövidebb úton, légvonalban közlekednek.

Egy méhcsaládnak egy évben összesen 70-90 kg mézre és 30-40 kg virágporra van szüksége. A mézelő növények nagyon eltérő mennyiségű nektárt termelnek.

A nektártermelés sok tényezőtől függ: a levegő hőmérséklete és páratartalma, a talaj nedvessége, hőmérséklete és tápanyag tartalma, a napfény, a szél iránya és erőssége.

Otthonának környezetét a méh fokozatosan deríti fel, 3-5 napos korában szánja rá magát, hogy a kijárón behatoló fényt követve kikukkantson a világba. Rövid idő múlva szárnyait röpteti és próbál a levegőbe emelkedni. Kíváncsian szemléli a külvilágot, ami legfeljebb 3 percig tart, majd ismét besétál otthonába. Ezeket a tájoló repüléseket többször megismétli, közben egyre távolabb merészkedik és egyre nő a szabadban töltött idő is, mely a déli, legmelegebb időben történik.

A kiröpülések időtartama napról napra nő, egy-egy repülés már 5-8 percig, sőt tovább is tart, a kint tartózkodás ideje akár 30 perc is lehet, eleinte csak ismerkedik a virággal. Egyesek már egy-két távolabbi és hosszabb ideig tartó repülés után gyűjtőmunkába kezdenek, mások csak később.

Az otthonuk környezetét jól ismerő méhek, ahová egyszer saját érzékszerveikre támaszkodva eljutottak, onnan biztonságosan haza is találnak. Még akkor is, ha az odavezető utat kalitkába zárva vagy az ember zsebében tették meg. Ilyen esetben a szabadba engedett méh azonnal a levegőbe emelkedik, tájékozódik, majd a legrövidebb úton elindul otthona felé.

Más történik, ha a méheket olyan helyre visszük, ahol még nem jártak. Kiengedés után a méh felrepül, köröz a levegőben. Ha a szállításra használt kalitkát megtalálja, röpködés közben elfáradva rátelepszik, esetleg bele is bújik. Ha nem visszük vissza őket az általuk ismert helyre, otthonukba, akkor csomóba húzódva ott fognak elpusztulni.

Kivétel, ha a közelben méhcsalád él, mert akkor hozzájuk menekülnek be.  A tájékozódási időszak vége felé a méhek megtanulják a gyűjtőmunka legfontosabb fogásait.

Kapcsolódó cikk:

Mi az anya sikeres udvartartásának titka?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!