szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Megérdemlik a sikert? Citrusfélék mindenhol

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 19.


A citrusfélék évszázadok óta népszerűek. A nemesek és a jómódú polgárok már a 17. században megengedhették maguknak, hogy citrusokat neveljenek, elsősorban dísznek, másrészt, hogy a vendégeiket megkínálhassák.

Megérdemlik a sikert? Citrusfélék mindenhol

Narancsházakat építettek a növények számára. Először csak üvegezett termeket, majd üvegházakat, melyeket fával fűtöttek. A klasszikus angol narancslekvárt a keserű narancs húsából, illetve a héjából főzik.

Azok a citrusfélék, melyek a bokron érnek meg, nem csak dekoratívak, hanem ízesebbek is, melynek a rendszeres öntözés a titka.

Minden citrusgyümölcs ehető, egészséges és vitaminban gazdag. Azonban nem mindegyik olyan édes és lédús, mint a mandarin és a narancs, hanem némelyik keserű vagy savanyú, vagy akár mind a kettő. A héját mindegyiknek le lehet reszelni, megszárítva teaízesítésre, illetve illatosítóként felhasználni. Ugyanez érvényes a szárított virágra is. A lé minden esetben kifacsarható, és a savanykás aroma kiváló ízesítője desszerteknek, salátáknak, szószoknak. A klasszikus angol narancslekvárt a keserű narancs húsából, illetve a hájából főzik, ami igen finom.

Tipp!

Én a citrom és a narancs héját le szoktam reszelni, kis csavaros üvegbe teszem, melyre cukrot szórok és kiskanállal lenyomkodom. Az adagra újra lehet reszelni, ismét rátenni a cukrot, így ha véletlenül nincs idehaza friss gyümölcs, a hűtőből elő lehet venni a reszeléket.

A jó termés érdekében minden citrusnövénynél a vízellátás nagyon fontos. Ha télen a növény sok levelet elhullat, annak oka legritkább esetben a tápanyaghiány, a fényhiány vagy a pangó víz. Legtöbb gond abból származik, hogy túl sok idő telik el két öntözés között, és emiatt túl nagy az ingadozás. Az a helyes, ha a földet nem hagyjuk teljesen kiszáradni, és minden alkalommal egészen az edény aljáig átáztatjuk, vagyis nem csak a felszínt nedvesítjük meg. Március- áprilistól, októberig tartó növekedési időszak alatt jó időben naponta kell öntözni. Télen 2-3 naponta ellenőrizzük a föld nedvességét, és szükség szerin öntözzünk.

A citrusfélék gondozása fajtól és fajtától függetlenül alapjában véve nem változik.

A háromlevelű narancs annyira tűri a fagyot, hogy a kertbe kiültetve is lehet nevelni. A nem túl lédús, dekoratív, sok-magvú gyümölcs szeptembertől érik.

A cédrát gyümölcse a legnagyobb a citrusfélék között. Vastag, kandírozott héjából készül a citronát nevű süteményfűszer.

A fehértarka levelű citrom szemnek, szájnak ingere, hiszen a csíkos héjú gyümölcs lédús és kellemesen savanykás ízű. Limonádé készítéséhez ideális gyümölcs.

Kapcsolódó cikk:

Így készíts kókuszból kozmetikumot!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia