szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Megfelelő-e otthonunk levegője?

Sulyok Timea, 2010. jún. 07.


Valószínűleg csak kevesekben merül fel annak lehetősége, hogy nem csak a városok utcáin, de az otthonunkban, iskolánkban, munkahelyünkön is egészségre ártalmas anyagok lehetnek a levegőben.

Megfelelő-e otthonunk levegője?

Ezen anyagok a belső térben tartózkodók egészségét komolyan befolyásolhatják, számos allergia-típus és egyéb, elsősorban légúti betegség okozói lehetnek.
A lakásunkban, munkahelyünkön, az épületek belső terében - ha nem megfelelő a szellőzés - sok esetben felhalmozódhatnak a káros anyagok, s koncentráltabban lehetnek jelen a légtérben, mint a külső környezetben. Otthonunk, munkahelyünk levegő-minőségét több hatás együttesen alakítja ki, melyekről az alábbiakban ejtünk szót.

 

A belső levegő minőségét nagyban befolyásoló anyagok származhatnak a külső környezetből, az épület anyagaiból (burkolatok, szigetelések), avagy a belső berendezési tárgyakból (bútorok, szőnyegek, egyéb textíliák, elektromos berendezések stb.), illetve a lakók tevékenységéből (dohányzás, aeroszolos kozmetikai cikkek, főzés stb.).

 

A felszabaduló káros anyagok - halmazállapotukra tekintettel - legtöbbször légneműek, azaz gázok és gőzök. Leggyakrabban szén-monoxiddal (CO), szén-dioxiddal (CO2), kén-dioxiddal (SO2), nitrogén-monoxiddal (NO), nitrogén-dioxiddal (NO2), valamint ózonnal (O3) találkozhatunk a belső terekben. Ezen, egészségkárosító, mérgező anyagok leginkább a fűtés, illetve a főzés-sütés, valamint a dohányzás, illetve a külső környezet autóforgalmának melléktermékeként érkeznek a légtérbe. A szilárd halmazállapotú anyagok közül általában a különböző, kintről, vagy a már fentebb is említett aeroszolokból származó porok, pollenanyagok, mikroméretű fém-szálak okozhatnak problémákat. Veszélyt jelentenek a mikroorganizmusok is: különböző gomba-spórák (pl. penész esetén), vírusok, baktériumok károsíthatják a belső térben tartózkodók egészségét.

 

Átlagosan, egy szellemi tevékenységet végző ember számára 30 m3/h friss levegő szükséges a légzéshez. Ha ez nincs meg, különböző panaszok (koncentráció-vesztés, fejfájás, szédülés, fáradság stb.) jelentkeznek. Különös figyelmet szükséges fordítani az irodahelyiségek levegőjének minőségére is, amelynek vizsgálata során fedezték fel az úgynevezett "Sick Building Syndrome" (azaz "Beteg Épület Szindróma") elnevezésű tünet-együttest, melyet egyértelműen a helyiségek nem kielégítő klimatizációs és szellőzetési technikája okozott. A klimatizált irodákban dolgozók nagy százaléka megfázásos tünetekre, fejfájásra, fáradékonyság, huzat-érzetre, izületi bántalmakra, koncentrációs nehézségekre panaszkodott.

 

Ráadásul az irodahelyiségek esetében - a munkavégzéshez szükséges fokozott koncentráció miatt - 40-60 m3/h friss levegő-igényt kell számolnunk fejenként. A tisztítatlan, rossz klímaberendezéseknél gyakran fordul elő az úgynevezett legionárius-betegség is, melyet a legionella baktérium okoz. E baktériumok előszeretettel telepednek meg elhanyagolt klímaberendezések, nedvesítő, párásító berendezések belsejében, leginkább a csepp-tálcájukon megmarad elhasznált vízben, s a szerkezet ismételt üzembe helyezésekor kijutnak a helyiség légterébe. Innen pedig az ott tartózkodók szervezetébe, ahol komoly légúti- és tüdő- problémák alulhatnak ki a fertőzéstől.

 

Mind az irodákban, mind pedig a lakásokban tehát gondoskodnunk kell a szellőztetésről, a friss levegő megfelelő áramoltatásáról. Amennyiben klímaberendezést használunk, évente ellenőriztessük működését, tisztíttassuk ki szűrőit. Ha lakásunk levegőjét illetően biztosra szeretnénk menni, végeztessünk el műszeres vizsgálatot, ez az úgynevezett IAQ (Indoor Air Quality, azaz belső levegőminőség - BLM) - vizsgálat. Ma már számos cég kínál elérhető áron ilyen jellegű, családi házakban és lakásokban is elvégezhető, helyszíni felméréseket, kiértékeléssel és tanácsadással együtt. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó könyv:

Nedves falak kiszárítása

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia