szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Meghökkentő betlehemi figura Katalóniából

Orbán Krisztina, 2014. dec. 22.


Se szeri, se száma a keresztény világot e hetekben elárasztó betlehemeknek, s ezekben az egyes országok, nemzetiségek, de még tájegységek és vallási közösségek között is hatalmas eltéréseket találunk.

Meghökkentő betlehemi figura Katalóniából

Számunkra talán szokatlan, ám semmiképpen sem megütközést keltő látványt nyújthat például egy homokból készült betlehem egy trópusi strandon, illetőleg egy jégtáblából kifaragott műalkotás egy sarkvidéki területen, s talán a mézeskalácsból, vagy csokoládéból készített betlehemi figurák is elfogadhatóak számunkra, annak tudatában is, hogy a Karácsony elmúltával a szent család tagjait bizony elfogyasztják. A betlehemi jelenet szereplőit egy-egy muffin tetejére ültető, vagy Szűz Máriát, Szent Józsefet és a kis Jézust dinoszauruszok társaságában megjelenítő műalkotás már nagyobb eséllyel kelthet idegenkedést, mint ahogyan az is, amelyben a szent családot plüssmacik formázzák. És hogy egy-két végletet is említsünk: ismerünk olyan betlehemet, amely a szent család tagjait sellőkként jeleníti meg, de még olyat is, amely kolbászból és szalonnából készült – s mindez még eltörpül a puskagolyó-hüvelyekből formált Szűz Mária és Jézus mellett. Egy tekintetben azonban még a hívők szemében pimasznak és provokatívnak tűnő, s a születés misztériumának áhítatában való elmerülést valóban lehetetlenné tévő összeállítások is megegyeznek: a jelenetek döntő többsége a szent család tagjait, illetve a háromkirályokat jeleníti meg, általában a körülöttük kóborló állatokkal, illetve a fejük felett ragyogó betlehemi csillaggal.

Van azonban egy figura, amely önmagában is visszatetsző látványt kelt, az pedig, hogy éppen egy betlehemi jelenetben tűnik fel, a mi számunkra felettébb különös, sőt taszító is lehet. Ez pedig a Katalóniában nemcsak teljességgel megszokott, de a betlehemekből jóformán kihagyhatatlan „el caganer” – vagyis „a kakáló” – alakja.

A caganer első látásra valóban megbotránkozást kelthet, ezért érdemes szem előtt tartanunk, hogy a nem kifejezetten gusztusos látványt keltő cselekmény közben ábrázolt, voltaképpen azonban – legalábbis a legszélesebb körben elfogadott magyarázat alapján – a Föld táplálása által annak termékenységéről gondoskodó alak ki nem helyezése a hagyomány szerint balszerencsét jelent, s alkalmazásának több évszázadra visszatekintő szokását a katolikus egyház is elfogadja.

A látványtól ennek ellenére is idegenkedők számára némi megnyugvást jelenthet, hogy a caganer a katalán betlehemi jelenetekben nemhogy a szent család alakjaival nem veszi fel a versenyt, de általában az alkotás egy eldugott sarkában kap helyet, és sokszor csak annak megkerülésével, például a Jézus születésének színhelyéül szolgáló istálló, vagy barlang háta mögött fedezhető fel. A letolt nadrággal, meztelen fenékkel ábrázolt figurát a hagyomány szerint katalán népviseletben jelenítik meg, tekintettel azonban arra, hogy a betlehemek e különös szereplője Franciaország, Portugália, sőt Olaszország egyes vidékein is felbukkan, a változatok száma voltaképpen végtelennek tűnik, s ma már magában a katalán fővárosban, Barcelonában is számos érdekes alakra bukkanhatunk e nem túl hízelgő pózban ábrázolva, a hupikék törpikéktől egészen egyes politikusokig. A gyermekek arcára huncut mosolyt csaló figura a föld termékenysége mellett a vidámságot, az egészséget és a szerencsét hivatott biztosítani, míg hiánya a hagyomány szerint ezek elmaradását jelenti. Abban pedig mindannyian egyetérthetünk, hogy ezt bizony a katalánoknak sem érdemes kockáztatniuk.

„A caganer alakja egy köztéri betlehemi jelenetben Barcelonában2

szerző: Enfo, cím: Caganer, naixement 2011

forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caganer,_naixement_2011.jpg

Kapcsoódó cikk: Pohutukawa: Új-Zéland karácsonyfája

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!