szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Megszállás, olasz szalmagyopárral!

Sulyok Józsefné, 2010. márc. 10.


Szálljon meg bennünket a nyugalom az olasz szalmagyopár segítségével! Díszítsük ezüstösen csillogó leveleivel kertünket! Készíthetünk teát belőle és ételeinket is különlegessé varázsolhatjuk általa.

Megszállás, olasz szalmagyopárral!

Az olasz szalmavirágnak is nevezett növény Délnyugat-Európában honos. Curryaromája miatt az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a konyhai zöldfűszerek között. A jól ismert kerti telt virágú szalmavirág vagy szalmarózsa rokona az olasz szalmagyopár, amely a fészkesek családjába tartozó, természetben örökzöld félcserje.

 

Hajtásai 45-50 cm-re nőnek meg és a második évben elfásodnak. Vékony, tű alakú, ezüstszürke levelei igen gazdagon tartalmaznak különféle illóolajokat. Nyáron hozza apró, sárga színű fészekvirágzatait tömött bogernyőben. Megfelelő körülmények között télen mínusz 10 fokot is elviseli.

 

Fehér levelű változatát is használhatjuk rizs, szárnyas és halételek fűszerezésére.
A szagos szalmagyopárnak levendulára hasonlító levelei vannak, és korábban nyákoldó hatása miatt köhögés elleni teák alkotórésze volt. A homoki szalmagyopár leveleinek forrázata gyomorerősítő és nyugtató hatású. A curry illatú olasz szalmagyopár nem rokon a délkelet-ázsiai, rutafélékhez tartozó curry levéllel, melynek levét szintén currys ételek fűszerezéséhez használnak.

 

 

A szalmavirághoz hasonlóan az olasz szalmagyopár - Helichrysum italicum - is napos helyen és száraz talajon érzi jól magát. Csak ott alakul ki jellegzetes, ezüstösen szürke levélszínezete. Kertészetekben ma már be lehet szerezni. Virágzás után vágjuk vissza a töveket, hogy bokrosodjanak, dugványokról szaporíthatók. Egy cserépbe három dugványt tegyünk, gyökeresedés után csípjük ki a hajtáscsúcsokat, hogy szép bokrosak legyenek.
Friss hajtásokat folyamatosan szedhetjük a növényeinkről. 10 perccel a főzés vége felé adjuk hozzá az ételhez, majd tálalás előtt szedjük ki.

 

Leveleit rizses, zöldséges ételek, szószok, levesek, valamint különféle húsfélék ízesítésére használjuk. A zsályával, rozmaringgal, kakukkfűvel együtt mozsárban is összetörhetjük, és egy kis olajjal összekeverve, borssal, sóval halfiléket kenhetünk be vele, majd a halat fóliába csavarva grillezhetjük. Az olasz szalmagyopár számos fűszerkeverékben szerepel.

 

 

Teája enyhíti gyomorfájást és jó szolgálatot tesz a légúti megbetegedéseknél is. Olaját bőrünkbe dörzsölve enyhíti a ficam okozta fájdalmakat és kisimítja a bőrt is.
Ezüstszürke levélzetével igen dekoratív dísznövény, balkonládákban, őszi virágtálakon szépen mutat. Törpe fajtáját virágágyások szélére ültessük. Száraz csokorba virágvázában is jól mutat.

 

Tipp! Próbálja ki!

Nyugtalanság esetén ez a keverék biztosan segít.

1 ml mandarin, citrom, szalmagyopár-olaj belsőleg nyugtató hatást fejt ki. Ha bőrünkre kenjük, kisimítja a ráncokat és a forradásokat. Ha az olajkeverékkel rögtön bedörzsöljük a ficamokat, zúzódásokat, akkor megakadályozhatjuk, hogy feldagadjon a sérült testrész.


Kapcsolódó cikk:
Erdei mályva, az ehető növény

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Szaktanács
Fórum

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!