szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Megvalósult álom! Feng shui a kertben

Topor Erika, 2014. febr. 10.


A feng shui egyet jelent az összhanggal és a nyugalommal. Ez a keletről induló irányzat egy iránymutatás a tökéletes és a teljességben pompázó kert megépítéséhez. Nagyon fontosak a színek, illatok és nem utolsó sorban a formák. De nézzük, mi az ami nélkül nincs harmonikus kert?

Megvalósult álom! Feng shui a kertben

Ahogy a lakásban a bágua tükröt használjuk a miliő megteremtésére, úgy a kertben is megtehetjük mindezt. Ez a bizonyos bágua tükör az ősi térrendezés alapvető eszköze. A tükör a víz elemet szimbolizálja, a víz egy hullámzó energia. Olyan érzelmek, tulajdonságok tartoznak hozzá, mint a bölcsesség, egyenrangúság, állhatatosság, félelem, instabilitás. Az ember és a környezet egyensúlyának megteremtése manapság egyre nagyobb divat, de az tény, hogy az egészségre nagy hatással van a harmonikusan megtervezett környezet. A környezeted Qi minősége meghatározza és közvetlenül befolyásolja életedet. (Qi a mindenütt jelenlevő Éltető Energia).

Sokan gondolják, hogy a feng shui elvei szerint kialakított kert kizárólag japán vagy kínai kert lehet, de ez nem igaz. Természetesen lehet ennek megfelelő elemeket használni: bambuszligetet, kínai állatfigurákat, de valójában a kert energiaáramlását nem ez fogja befolyásolni. Az éghajlatunktól eltérő növényzet alkalmazása korántsem ajánlott, mivel ha tájidegen a kert, akkor a környezettel való harmónia megbomlik, nehéz ellensúlyozni ezt a disszonanciát.

A legfontosabb szempontok, melyek minden kert tervezésénél alapvető követelmény az arányok, a harmónia és a természethez való alkalmazkodás betartása. Ahhoz, hogy az energiák megfelelően áramolhassanak, a yin és yang egyensúlya fennálljon az elemek tudatos használatára van szükség. A szeretetben végzett kerti munka szintén nagyon fontos, így a modern gondolkodással összehozva ezt az elvet, talán az mondható el, hogy könnyen fenntartható legyen a kert. Ha sok bosszúságot okoz egy-egy növény, akkor az a harmóniát is megbontja, ezt ne felejtsük el!

A feng shui szellemében megalkotott kertnél első körben azt érdemes vizsgálni, hogy a ház hogyan illeszkedik bele a természetbe. Melyek az előnyös, és melyek az előnytelen hatások, melyek nap, mint nap érik az otthont. A „hétköznapi” kerttervezéskor is érdemes ezekre odafigyelni, de a feng shui még kifinomultabban veszi számba az alábbi hatásokat:

Van-e közvetlen víz a ház közelében (folyó, patak, tó)
A szélirány milyen, melyik az uralkodó szélirány
Vannak-e hegyek, dombok a ház/kert közelében
Milyen a természetes állatfauna (rovarok, melegvérűek egyaránt)

A feng shui szempontjából vannak un. Mérgező nyilak. Ezek gyakorlatilag a káros behatásokat jelentik. Ilyen például a szennyezett víz jelenléte: mocsarasodott természetes tavak, szennyvízcsatornák. De ide tartoznak a kidőlt vagy korhadt fák, az elhagyott, szennyezett területek, kidőlt kerítések.

A nyílegyenes utak szintén ide tartoznak. Gyakorlatilag az energiaáramlás az oka, mivel az egyenes szakaszokon megszökik az energia, így a feng shui kertekben nem találunk egyenes utakat, túl szögletes vonalakat.

A japán és kínai kertek tipikus példái a feng shui szellemében alkotott kertnek, de ez mind a saját éghajlatukon igaz. A hazai klímában a saját növénykínálatunkból is létre lehet hozni, sőt sokkal inkább beleilleszthető a klímánkba, a tájba.

Kapcsolódó cikk:

Energiát adó növények
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!