szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhcsalád, avagy családos méhek

Sulyok József, 2008. máj. 03.


Sokféle méhfaj él a Földön. Van olyan, amelyik magányosan, földalatti üregben, van, amelyik vadként, de családban él. A házi méh földrajzi elhelyezkedése okán különböző szaporodási, hordási hajlammal, színességi, nagysági, stb. tulajdonságokkal rendelkeznek. A különböző fajták keresztezése, nemesítése eddig nem járt kitörő sikerrel.

Erre példa, hogy az afrikai tarkaméhet, - ami kiváló gyűjtőhajlamú, de nagyon vad természetű, - Dél-Amerikába vitték keresztezés céljából és ebből lettek a „gyilkos”, közveszélyes méhek.
Magyarországon és a környéken a krajnai méhfajtát tenyésztjük. Tudós szakemberek szerint jól bevált, természeti és környezeti viszonyainkhoz tökéletesen alkalmazkodó fajta. Más rovarokhoz képest a méhek, amelyből l5.000 fajtát ismer a tudomány, igen sajátos, ámulatra méltó életet élnek.

 

A legfeltűnőbb különbséget, jelleget, a családi lét feltételeit Örösi Zoltán 1955-ben így írja le:
1. A nőstény nem bízza sorsára az ivadékát. Eteti és gondozza.
2. Nem pusztul el hamar, hanem megéli az ivadék kifejlődését, és egy darabig együtt él vele.
3. Ivadéka nem széled szét, hanem együtt marad. 

 

Ezt a jellegzetességet egy ösztönösen jól megszervezett családban az anya (királynő), dolgozó, másként munkásméhek és a herék együttese jelenti szigorú munkamegosztásba. A kaptárban és azon kívül minden méhnek megvan a feladata. A felnevelt, megpárosított fiatal anya naponta 1000-1400 petét is képes lerakni, de ahogy öregszik, három éves kor után petéző képessége egyre csökken. Ilyenkor vagy a méhész, vagy a család leváltja. A herék dolga az anya megtermékenyítése nászrepülés közben.
Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy az anyát egyszer és egy here termékenyíti meg. Ma már bizonyított tény, hogy az anya több herével is párosodhat, és többször végezhet nászrepülést, ha a „spermabankja” kiürül. A herét a dolgozó méhek betelelés előtt kizavarják a kaptárból, vagy bent elpusztítják, hogy ne kelljen osztozni a felhalmozott élelmen. 

 


A dolgozó méhek munkamegosztása fantasztikus. A kaptár kijáró nyílásához őröket állítanak, hogy védjék a családot a betolakodóktól. A fiasítást, méztermelést vízhordó méhek segítik. A nektárra, virágra kijáró méhek végzik a gyűjtést. Az anyaméh körül szabályos udvartartás van, akik etetik, tisztogatják az anyát és kémiai jelzéseit továbbítják. Ha meleg van, szárnyuk gyors mozgatásával szellőztetnek, vagy éppen érlelik a befedés előtt a mézet. Ha hideg van, összehúzódva, fészekbe bújva fűtenek. Van takarító brigád, amelyik az elhullott méheket, idegen anyagokat hordja ki a kaptár elé.

 

A méhek az egymás közötti kommunikációt különböző jellegzetességű tánccal oldják meg. Másként lejtik a táncukat, ha közeli, vagy távoli méhlegelőt találnak és másként, ha veszélyt éreznek. A kikelt fiatal méhek kaptáron belüli munkához fognak. Takarítanak, építenek, raktároznak, őrködnek, etetnek, stb. egészen háromhetes korukig. Attól kezdve járnak ki a méhlegelőre gyűjteni nektárt, virágport. Majd újra indul a körforgás. A méh három napig pete, hat napig álca, majd báb. Az anya 16, a dolgozó méh 21, a here 24 napra kell ki. Kisebb eltérés a kelésben előfordulhat. Tavasszal, szelesebb időben, és virág szűke időben idegesebbek a családok, ilyenkor erős a támadási ösztönük is. Fő céljuk, szándékuk ilyenkor is a család közösségének megvédése.

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia