szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészet

Méhészkedés 12 hónapja 6. rész

Méhészkedés 12 hónapja 6. rész
Előzménye: Méhészkedés 12 hónapja 5. rész Június 2. rész Az édesharmat Népiesen mézharmatnak is mondják. Meleg nyarak, hirtelen kánikulák méze, már június végén mutatkozik. A méhész alig tud méhlegelőről, jószágai mégis telten huppannak a röplécre, s a mázsa nyelve egyenletes gyarapodást mutat. Az édes-harmat nem virágok terméke. Méheink a sérült levélrészekről, a levelek kiválasztott nedvcseppjeiből, vagy a levelek felületéről nyalogatják össze.

Méhészkedés 12 hónapja 5. rész

Méhészkedés 12 hónapja 5. rész
Június 1. rész Az élelmes méhészek már az első akácnyílásra levándorolnak a déli területekre, majd onnan vonulnak észak felé. Az akác országszerte más-más időben virít. Ha az időjárás miatt az első akác nem sikerül, akkor a másodikon majd csak megtelnek a kannák.

Méhészkedés 12 hónapja 4. rész

Méhészkedés 12 hónapja 4. rész
Előzménye: Méhészkedé 12 hónapja 3. rész   Május - Pergetés Vándorlásunk, mézeltetésünk végeztével lehetőleg gyorsan pergessünk le. A pergetés akár a vándortanyán, akár otthon, tervszerű legyen. Érett lépeket pergessünk. Érett a lép, ha erősebben megrázva nem csapódik ki belőle a méz.

Méhészkedés 12 hónapja 3. rész

Méhészkedés 12 hónapja 3. rész
Előzménye:Méhészkedés 12 hónapja 2. rész Május Május a főhordásra való előkészület hónapja. Az eredményes termelés feltételei: a jó anya, a népes család, a bő, korszerű kaptár, az egészséges, elegendő lépkészlet, a családok szakszerű berendezése a gyűjtésre, a közeli, bőséges méhlegelő és kedvező időjárás. Kicsit soknak látszik mindez, de az időjárás kivételével megvalósítható.

Méhészkedés 12 hónapja 2. rész

Méhészkedés 12 hónapja 2. rész
Előzmény: Méhészkedés 12 hónapja 1. rész Április - Virágportermelés Az utóbbi években fontos exportcikkünk lett a méhek által gyűjtött virágpor. Igaz, hazánkban még szűk keretek között alkalmazzák (tápszer, szépségápolás), de külföldön már tekintélyes szerepet tölt be a gyógyászatban. Jól jövedelmez a méhésznek is, a kereskedelemnek is.

Méhészkedés 12 hónapja 1. rész

Méhészkedés 12 hónapja 1. rész
Április Az akácra való felkészülés legfontosabb hónapjába léptünk. A hó végéig virítanak a gyümölcsfák, méheink hordhatnak, építhetnek. A családok fejlődése érdekes képet mutat. Az áttelelő méhek a hatékonyabb gyűjtési munka beálltával búcsúznak a családjuktól, idejük lejárt. Ne lepődjön meg a méhész, ha a kaptárban hirtelen csökken a népesség a fiasításhoz viszonyítva.

Méh fullánkja

Méh fullánkja
A közösség és az otthon védelmében a munkásméhet rágói és lábai mellett fullánkja segíti. A munkásméh fullánkja a fejlődés folyamán az egész család védelmét szolgáló eszközzé vált. Az anyáé azonban megmaradt önvédelmi fegyvernek. Fullánkját az anya tojócsőként is használja. A petéket fullánkja segítségével helyezi a sejt fenekére. Az anya fullánkja fejlettebb, méreghólyagja nagyobb, mint a munkásméhé.

Méhcsalád, mint egység 3. rész

Méhcsalád, mint egység 3. rész
Előzmény: Méhcsalád, mint egység 2. rész A feladatok megoszlása A fejlődés folyamán a faj és a létfenntartás feladatai a méhcsalád egyedei között élesen elhatárolódtak. A hím egyedeknek, a heréknek csupán az a feladat jutott, hogy az életet hordozó hím ivarsejteket megtermelje és az anya szaporítószervébe juttassa.

Méhcsalád, mint egység 2. rész

Méhcsalád, mint egység 2. rész
Előzménye: Méhcsalád, mint egység 1.   Az anya   Az anya a méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől inkább méreteiben, mint alakjában különbözik. Ugyanolyan karcsú, kecses termetű, mint vele együtt élő sok ezer lánya, illetve testvére. Feltűnő megkülönböztető jele a szárnyain túlnyúló potroha. A méhcsalád sok élettani érdekességének egyike, hogy a munkásméhek az anyának nem csupán lányai, hanem bizonyos feltételek között testvérei is lehetnek.  

Méhcsalád, mint egység 1. rész

Méhcsalád, mint egység 1. rész
A méhcsalád szűkebb fogalmán a benne együtt élő méhegyedek összességét értjük, függetlenül koruktól és fejlettségük szintjétől. A méhcsalád tágabb fogalmába a méheken kívül az otthon is beletartozik.  

A mézelő méh

A mézelő méh
Főleg tavasz végén, nyár elején a kerti és utcai fákon, ablakredőnyök üregében, gyakran szinte elképzelhetetlen helyeken sok-sok egyedből álló rovartömeg telepedik le. Ezek a rendszerint nagy riadalmat okozó rovarok, a méhek.

A poszméh - dongóméh - Videókkal

A poszméh - dongóméh - Videókkal
Az anya tavasszal ébredéskor magános méhként kezdi az életét. Hosszú téli álom után a meleg napsugár csalja elő mohapárna-fakéreg alól, sziklarepedésből vagy valamilyen földalatti üregből.

Virágpor, nemcsak a méheknek!

Virágpor, nemcsak a méheknek!
A virágpor tartalmazza a teljes örökítő anyagot. A virágpor a porzó csúcsán elhelyezkedő porzótokok kis öblösödéseiben található.

A méz és az almaecet ideális páros

A méz és az almaecet ideális páros
A méz és az almaecet kiválóan kiegészítik egymást. A méz enyhíti az ecet fanyar ízét és ráadásul ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben, nyomelemekben, baktériumölő anyagokban gazdag.

A propolisz

A propolisz
Nem kifejezetten élelmiszer, hanem erősen gyógyhatású gyantaszerű anyag, természetes antibiotikum-féleség, melyben ezen kívül még értékes mikroelemek, főleg P-vitaminhoz hasonló flavonoidok is vannak.

Méz ABC

Méz ABC
A mézet a méhek állítják elő oly módon, hogy átalakítják a virágokban lévő szacharózt cukorrá. Egészen a XVII. századig az egyetlen, a konyhában használható édesítőszer-koncentrátumunk a méz volt, ám e rendkívüli táplálékunk jelentőségét ma nem értékeljük eléggé.

A méhpempő a hosszú élet titka?

A méhpempő a hosszú élet titka?
A méhpempőnek sok csodálatos hatást tulajdonítanak: oldja a stresszt, növeli az állóképességet, segít a teherbe esésben és táplálja a bőrt is. De vajon ezek az állítások megfelelnek a valóságnak?

Mézpergetés csodái

Mézpergetés csodái
A méhészkedés talán legszebb pillanata a pergetés előtti kaptárbontás, ami egy méhésznek többször is megadatik a méztermelés során. Ennek sűrűsége függ attól, hogy a méhész fajtaméz előállításával, vándoroltatással (akác, hárs, stb.) vagy vegyes méztermeléssel foglalkozik.

A méz gyógyító ereje

A méz gyógyító ereje
A méz évezredek óta fontos gyógyító tápláléka az emberiségnek. Számos régészeti lelet (spanyolországi sziklarajzok, Ebers-papirusz, ószövetségi leírások) igazolja a méhészkedés, mézgyűjtés és a sokoldalú felhasználás történetét.

Méhraj befogása

Méhraj befogása
Szerintem a méhészkedés egyik legszebb eseménye a kirepült raj befogása. Persze tudjuk azt, hogy főleg akácvirágzás előtt, s közben a méhészek nem örülnek a család létszámának jelentős csappanásának, ezért igyekeznek mindent megtenni a családok akáchordásáig történő megerősítéséért, egyben tartásáért. De tudjuk a leg éberebb, legtapasztaltabb méhészen is kifog a természet.