szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészet

Méhészeti felszerelések

Méhészeti felszerelések
Mint bármely szakma, így a méhészet sem létezhet speciális felszerelés, eszköz nélkül. Aki méhészkedni akar, annak tudni kell, hogy a kezdés, a folyamat nem kis befektetéssel jár, s a haszon hosszú idő után várható.

A méztárolás "művészete"

A méztárolás
A mézet nem elég megtermelni, kipergetni, kiszerelni, csomagolni, eladni. Bizony a kereskedőtől a fogyasztóig érdemes lenne követni az útját.

A méhek beteleltetése

A méhek beteleltetése
A gyakorló méhészek, szakemberek között évtizedes vita folyik, a méhek beteleléséről. Milyen mézet hagyjunk, s mennyit a kaptárban, szabad-e cukorszirupot adni októberben, vagy már csak cukorlepényt? Mivel, s hogyan szűkítsük, takarjuk, védjük méheinket, hogy oldjuk meg a szellőztetést, hogy csökkentsük a téli vesztességet?

Méz, a folyékony gyógy-arany

Méz, a folyékony gyógy-arany
Szeretik a mézet? Ha igen, akkor bátran fogyasszanak belőle minél többet, hiszen a méz és származékai számtalan bajunkra jelentenek finom gyógyírt. Az apiterápia kizárólag a méhpatika gyógyító anyagaival foglakozik.  

A méhészet bajai 1.

A méhészet bajai 1.
Mint minden mezőgazdasági termelőt, tenyésztőt, így a méhészeket is sok gond, előre nem látható probléma, felvásárlói, feldolgozói, forgalmazói diktátum éri.

Facélia, a méhek kedvence

Facélia, a méhek kedvence
A facélia (mézontófű) termesztése hazánkban az elmúlt harminc évben vált igazán kedveltté és ismertté. A növény magyar neve is mutatja, hogy rendkívül jó méhlegelő, s ezen túl gyönyörű növény, melyet képeink is bizonyítanak.

Méhcsaládok vándoroltatása

Méhcsaládok vándoroltatása
A fajtamézeket előállító méhészek egyik legnehezebb, nagy precizitást igénylő feladata a méhcsaládok vándoroltatása.

Méhcsalád, avagy családos méhek

Méhcsalád, avagy családos méhek
Sokféle méhfaj él a Földön. Van olyan, amelyik magányosan, földalatti üregben, van, amelyik vadként, de családban él. A házi méh földrajzi elhelyezkedése okán különböző szaporodási, hordási hajlammal, színességi, nagysági, stb. tulajdonságokkal rendelkeznek. A különböző fajták keresztezése, nemesítése eddig nem járt kitörő sikerrel.

Minden kezdet nehéz

Minden kezdet nehéz
Sok mindent említettünk már a méhekről, a mézről és más termékekről, de még arról nem szóltunk, hogy ha valaki méhészkedésre adja fejét, hogyan is kezdjen hozzá…

A méhméreg, mint gyógyszer?

A méhméreg, mint gyógyszer?
Ennek a kicsi, csoda élőlénynek méregmirigyekben termelt, és méreghólyagban tárolt savas kémhatású méhmérge is kiváló gyógyszer lehet.

Virágpor, a folyékony arany

Virágpor, a folyékony arany
Csodálatos, szép élmény a kaptárak bejáratánál megfigyelni, amint a pici méhek lábain sárgán feketén, vörösen, kékesen, zöldesen virító virágporszemcsék megcsillannak a napfényben.

Mi is az a méhviasz?

Mi is az a méhviasz?
Amit a méh termel, mind valamilyen célból, okból hasznosítható, hasznosítandó termék az emberiség számára. A felismerés koronként változott, a tudomány, technika fejlődésével hol felerősödött, hol csökkent a méhtermékek iránti igény.   

Féltve őrzött titkok...

Féltve őrzött titkok...
avagy mire jó a propolisz?   Íme néhány recept, melyeket a népi gyógyászatban évtizedeken át, féltve őrzött titokként kezeltek.

A preventív propolisz

A preventív propolisz
Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a propolisz az állatvilág egyik csodaterméke. A sokoldalú felhasználósága mellett megszerzése nem jár az állat kínzásával  (kígyóméreg), elpusztításával (agyar, porc, belső szervek stb.).

Méhészeti alapismeretek

Méhészeti alapismeretek
Ősidők óta tudják és bitorolják, párszáz éve birtokolják az emberek a méhek termékeit azzal, hogy nemcsak elveszik azt, de kezelik, fejlesztik, óvják is.
Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia