szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészkedés 12 hónapja 16. rész

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 10.


December
A dolgos esztendő végére értünk. A méhesben már csak az ellenőrzés munkája vár ránk, ami egy méhésznek nem is munka, hanem felüdülés. Megfigyeli a kijárókat, keresi a rendellenességeket, beavatkozik, ha kell.

Méhészkedés 12 hónapja 16. rész

A raktárban nincs már sok dolgunk. Rendet tesznek a betelelés, a viaszfőzés után, szellőzésről gondoskodunk. A felesleges, kimaradt családtakarókat rendeznünk kell, nehogy tavaszig megpenészedjen. Száraz helyen, lazán rakva tároljuk a párnákat átválogatás után. Lassan hó lepi be a kaptárakat, amit nem szabad eltávolítanunk, csak majd a szilveszter körüli kiröpüléseknél.

 

A közösségi élet


Decemberben megelevenedik a szakcsoporti, egyesületi élet. A közösségben is tárgyaljuk meg, mit, hogyan cselekedünk, mi volt a buktató, mi a siker titka. Tervezzük meg közösen a lepényrendelést, a vándorlást, gyógyszerrendelést és az atka elleni, egységes védekezést. Tervezzünk közös látogatásokat, bemutatókat és beszéljük meg a szakmai előadások tárgyköreit.
Rossz érzés, amikor egy idős méhész azt nyilatkozza: leteszem a kaptárvasat, megöregedtem. Csak az fáj, hogy nincs kire hagyjam, kinek adjam tovább kedves jószágaimat. Próbáljunk folyamatos nemzedéket nevelni. Ez a mi esetünkben is így történt. Az idős barátunk nekünk adta át a stafétabotot, időben gondoskodott arról, hogy megszerettesse velünk a méhészkedést.
A csoportgyűléseken még szakkört is szervezhetünk kezdő, érdeklődő emberek számára. A gyűléseinkre, az előadásokra, kirándulásokra hívjuk meg az ifjú érdeklődőket.

 

Önképzés

 

Tanulni nem szégyen, de a meglévő lehetőségek mellett képzetlennek maradni annál inkább. Méhészeti ismereteinket nagyjából három módon gyarapíthatjuk, bővíthetjük:
- szakkönyvek elemző tanulmányozásával;
- szakelőadások aktív hallgatásával;
- tapasztalatcserékkel, bemutatókkal.


A szakkönyvek olvasásától sokan idegenkednek még a terjedelem, a tudományosság vagy a nyelvezete miatt.
Az önképzés második területe a szakelőadásokon való aktív részvétel. Az előadások tárgykörét az időszerű kérdések, gondok határozzák meg.
 

Előadónak nagy gyakorlattal, de megfelelő elméleti tudással rendelkező méhészeket kérjünk fel. Nem a rang a fő, hanem az, hogy mit tanulhatunk az előadótól. Igényeljünk az előadásokhoz filmeket, eszközöket a könnyebb megértés és megjegyzés céljából. A vita során ne ragaszkodjunk csökönyösen a saját, esetleg téves, vagy kis hatásfokú módszereinkhez, hanem hallgassunk a széles gyakorlatban bevált tanácsokra.


A tapasztalatcserék, a bemutatók is tudásunkat mélyítik. Igaz, sok munkafogás csak tavasszal és nyáron látható, de az egyes eszközök előállítását, működését télen is megszemlélhetjük akár egy-egy gyűlésen, akár egy műhelyben. Például a gazdaságos viaszolvasztás, a keretszegelések, kaptárépítés, mind a téli tennivaló. Amit csak lehet, a méhész állítsa elő. Ha nem is mindenben modernek az idős méhészek, mégis óriási tapasztalattal, sok megfigyeléssel rendelkeznek. Kérdezzünk tőlük, hallgassunk óvatos tanácsira. Az idősebb korosztály pedig vegye figyelembe a fiatalok rugalmas, modern méhészkedést képviselő meglátásait.

 

Az éves tervezés


Mind az év végi számvetés, mind az új évad gondos tervezése szükséges az eredményes méhészkedéshez. Tervezőmunkánk során számoljunk az új körülményekkel, lehetőségekkel. Gondoljunk mindjárt az egyre változó méhlegelőkre, a fogyatkozó akácerdők teherbírására. Csak a biztos területeket vegyük számításba. Sok függ attól is, milyen kapcsolatban állunk a helybéli és vándortanyai mezőgazdasági szakemberekkel, vezetőkkel.


Vessünk számot, hogy mennyire telik anyagi erőnkből, mennyi pénzt tudunk ez évben befektetni anélkül, hogy háztartásunk megbánna.


Amikor a méztermelés tervét állítjuk össze, ne csak állományunk teherbírását, de legelőjét is vegyük számításba. Tervezzük meg a körülbelül szükséges anyákat. A férőhelyek figyelembevételével kalkuláljunk, hány családdal szaporítunk a jövő évben. Ne feledjük: a sok, apró, kölyökcsalád nem ér annyit, mint a feleannyi törzscsalád. Vállalkozzunk eleinte kicsiben, ne hagyjuk figyelmen kívül az esetleges károkat sem. Tervezésünknél maradjunk a valóság talaján. Csak annyi munkát ütemezzünk be, amennyit nagyobb megterhelés nélkül el tudunk végezni. Minden méhészeti munkában keressük a jót, az igazat, a szépet, környezetünkben pedig a békességet.

 

Kapcsolódó cikk:

Méhészkedés 12 hónapja 15. rész

A mézelő méh

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia