szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészkedés 12 hónapja 3. rész

Sulyok Józsefné, 2012. ápr. 30.


Előzménye:Méhészkedés 12 hónapja 2. rész

Május

Május a főhordásra való előkészület hónapja. Az eredményes termelés feltételei: a jó anya, a népes család, a bő, korszerű kaptár, az egészséges, elegendő lépkészlet, a családok szakszerű berendezése a gyűjtésre, a közeli, bőséges méhlegelő és kedvező időjárás. Kicsit soknak látszik mindez, de az időjárás kivételével megvalósítható.

Méhészkedés 12 hónapja 3. rész

 Vándortanya keresése


Az előrelátó méhész már korábban vándortanyát keresett, vagy a megszokottat ellenőriztette. Hazánkban a főhordást a világszerte ismert mézet az akác adja. Hazánk akácosai méhészeti szempontból negyedrészig sincsenek kihasználva. Sok nektár marad vissza beszáradva, felszívódva a lehulló virágfürtökben. Sok méhész nem is vándorol akácra, megelégszik a helyi begyűjtéssel. Pedig egy-egy település akácosai nem tudják azt a nektármennyiséget nyújtani, mint az összefüggő erdőké. A szétszórtan virító fák virágfürtjeit az eső, a forróság, de főleg a szél hamarabb megviseli, nektárválasztásban gátolja. Többen a szállítási és egyéb költségek miatt mondanak le a vándorlásról. Az akácosok megválasztásánál vegyük figyelembe az erdő korát. Az érettebb fák megbízhatóan mézelnek. Az akácfa fekvése sem közömbös. A déli tájolásúak, a széljáráson kívüliek hamarabb virítanak. A laza homokon, a vályogtalajon dúsabb a virágzat, mint máshol. Ha megtaláltuk a megfelelő letelepedési helyet, vizsgáljuk meg, nem szenvedett-e fagykárt az erdő. Az óvatos méhész két eséllyel dolgozik. Keressünk máshol is vándortanyát, ha az egyiken valami akadály, lefagyás, stb. lépne fel, legyen hová vándorolni.


A családok felkészítése akácra


Termőképes az a család, amelyiknél május elején 7 NB, vagy 13-14 félkeret fiasítás van. A hiányzókat még most pótolhatjuk. Ne képezzünk túl erős egységeket, mert ezeknél hamarabb felébred a rajzási ösztön, ami nagy hozamkieséssel jár. Már a gyűjtés első napjaiban megszorulnak, tétlenkednek lépjeiken, s a nagy lehetőséget nem használjuk ki. A gyengébb családoknál keressük meg a lemaradás okát. Ezeket az egységeket csak egymás között egyesítsük, erősítsük. Már az egyenlítő kezelésnél tervezzük meg, hány kaptárral vándorolunk, hány családot állítunk rá a mézhordásra, melyiktől kerülnek az anyák tartalékba, melyiktől eltávolításra.
 

Májusi vész


Április végén, május első napjaiban a kezeléskor előfordul, hogy a méhész vastagra dagadt potrohú, fiatal méheket lát röpképtelenül vergődni a kaptárak előtt. Görcsösen szenvednek, majd hosszan halódva kimúlnak. Ha az ilyen méh tömött potrohát megnyomjuk, vastag hurka formájában sűrű, tömény, olykor kásás virágpor lövődik ki. A méh halálát is egyébként a túlterhelt bél érkeringésre és légzésre gyakorolt nyomása okozza, mert a szervezet életfunkcióját és anyagcseréjét a minimum alá csökkenti. A feszesre duzzadt bélben annyira felhalmozódik a virágpor, hogy a nyomástól gátolt bélbolyhok nem képesek kellő mennyiségű tápanyagot felszívni a tömődő virágporból. A vérfolyadék cukorszintje rohamosan lecsökken. A működésre ingerelt izmok sem tápanyagot, sem oxigént nem kapnak, mert a nyomás hatására a légzőnyílások is eltömődnek.


Miért fogyaszt a méh több virágport a kelleténél? Tulajdonképpen az átlagosat eszi, de a normális életműködéshez hiányzik a víz. A hűvös kiröpülésre alkalmatlan időben nem jut folyadékhoz a dajkaméh. Amikor már nem tud elegendő pempőt leadni, több fehérjét fogyaszt. A kaptárrabság is sietteti a baját. Nem tud kiröpülni, így üríteni sem, legfeljebb a kereteken. A rossz idő elmúlásával tömegesen röpülnek ki, ürítkeznek a fiatal méhek. Röpképtelenségüket az anyagcserezavar és a túltelítettség növeli.


Egy héttel az akácnyílás előtt


Nem könnyű megállapítani, mikor nyílik az akác, de az idő, tapasztalt méhészek tanácsai segítenek ebben. Át kell kezelnünk a már kiegyenlített családokat. Egészségügyi felelős vizsgálja át a családok egészségügyi állapotát. Friss igazolásra van szükségünk, ha vándorolunk. A környező méhesek egészségét is veszélyeztetné egy beteg állomány vándoroltatása. Kezelésnél nagyon ügyeljünk az anyákra. Az anyákat egyébként most ellenőrizzük, minősítjük másodszor. Fiasításuk mértéke, rendje, aránya legyen a bírájuk. Gyenge, öreg, sötétesen petéző, kószáló anyákat ne tűrjük meg a méhesünkben. Úgy indítsuk az anyanevelést, hogy a dajkálás, tehát a nyitott álcák gondozása ne essék akáchordás dandárjára, mert olyankor a méhek garatmirigye nem termel megfelelő mennyiségű anyapempőt, s a fiatal anyák kissé fejletlenek lesznek.

 

A kaptárban most újabb rendet kell tennünk. Minden oldaltakaró, etető, építőkeret kikerül. Az aljdeszkát tisztítsuk meg, vizsgáljuk meg a fészek szélén lévő etetőt vagy építőkeretet. Ha sejtjeink fala, pereme vastag, máris műlépeznünk kell, mert nem tud hová építeni a család. Ha a zugépítményeken anyabölcső-alapokat találunk, rajzásveszély fenyeget. Ugyancsak rajzani készül a család, ha a beadott műlépre heresejteket épít. Ha viszont léphiányosságokra a rendezés után dolgozósejtet húz a nép, akkor elmúlt a rajzó-kedv. Olyan méhész is akad, aki vándorol ugyan, de anya nélkül viszi a családokat akácra. Igaz, sok méze lesz, de az akác után nem lesz hosszú ideig fiasítása, ütőképes állománya. Az anyátlan családok egy hét alatt befedett bölcsőkkel rendelkeznek, amiket ha nem szed le a méhész, a család menthetetlenül kirajzik. Zárkázott anyával is mézeltetnek, de pergetéskor az anyát szabadon bocsájtják. Ne feledjük: minden kaptártípusnál a szokványos térfogat kétharmadát töltse meg a termelő család egy héttel virágzás előtt. Egyharmada kell majd a lépekhez, hogy a méz zavarmentesen elférjen.

Folytatása: Méhészkedés 12 hónapja 4. rész

 

Kapcsolódó cikk:

Méz, a folyékony gyógy-arany

Mi is az a méhviasz?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!