szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Méhészkedés 12 hónapja 4. rész

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 14.


Előzménye: Méhészkedé 12 hónapja 3. rész

 

Május - Pergetés
Vándorlásunk, mézeltetésünk végeztével lehetőleg gyorsan pergessünk le. A pergetés akár a vándortanyán, akár otthon, tervszerű legyen. Érett lépeket pergessünk. Érett a lép, ha erősebben megrázva nem csapódik ki belőle a méz.

Méhészkedés 12 hónapja 4. rész

A kevés fias lépet ne pergessük ki, csak akkor, ha a sok méz benne gátolná az anyát a terjeszkedésben. Vándortanyán bódéban vagy fólia alatt, a méhek járásától odébb, mögöttük végezzük munkánkat. Fedelezéskor ügyeljünk a szűz lépre. Pergetéskor szintén: ne pergessük együtt az idős, erős építményekkel. Ugyanígy: a nehezebb lépeket külön pergessük a könnyebbektől. A kipergetett lépeket hordásnál azonnal, hordás megszűntével az esti órákban adjuk vissza a családoknak. A méh ösztönösen ragaszkodik begyűjtött kincséhez, legyünk türelmesek. Ne raboljuk ki őket, 4-5 kg élelem maradjon családonként náluk. Ha a pergetőnk csapjára tüll anyagból szűrőt akasztunk, akkor tiszta méz csorog a kannákba. Ha nem szűrtünk, akkor néhány napig derül a méz, majd a felszínre került, idegen anyagot lefölözzük. A mézet száraz helyen tároljuk mindig. A fedelezést vándortanyán mézes-kannákban gyűjtjük össze. Otthon egy mélyebb edényre sűrű rostát helyezünk, s a méz alácsorog napokon belül.


A pergetésnél általában szabadon szoktuk engedni az addig korlátozott anyákat. A mielőbbi fiasítás-növekedésre szükség van. Téves az a nézet, hogy főhordás után feleslegessé válik a felduzzadt méhtömeg. Mind a pergetés folyamán, mind a lépek visszaadásakor előfordul, hogy némi rablás tör ki. Különösen, ha nincs hordás átmenetileg. Füstölőnk dolgozzon, de ne közvetlenül a pergető mellett, mert a méz átveszi a kellemetlen füstszagot. Nyugtatja méheinket, elveszi rablókedvüket, ha a kijárókba végig befüstölünk negyedóránként 3-4 fúvást. Pergetéskor az itató feltétlenül működjék. Van, aki vízzel permetezi meg az esti visszaadásra kerülő lépeket, hogy a méhek könnyebben tisztogathassák. Különösen meleg időben tilos a mézes keretről lerázással eltávolítani a méheket, mert a lágy lépfal észrevétlenül is megszakad, néhány millimétert lejjebb csúszik. Ezen a felületen a méhek már az első alkalommal heresejteket, kötősejteket építenek ki, ami rontja a fiasítás értékét. Inkább söpörjük le visszavágott libatollal méheinket.

 

A rajzás


A méhcsaládok fejlődésének csúcsán, a főhordás idején a legtöbb családnál felébred a rajzási ösztön. Előidőzője, siettetője lehet a túlfejlődés, a szűk fészek, a munkanélküliség, a túlságosan meleg, a szűk bejáratú kaptár, a telítettség érzése és nagymértékben a méh fajtája, öröklött tulajdonsága. A rajzó család előkészületei már a kivonás előtt 7-8 nappal megfigyelhetők. A 10-30 bölcsőkezdetben az anya megkezdi a peték rakását. A család a beadott műlépet vontatottan építi, ahol tud, heresejtes csoportokat alakít ki. Az anya lesoványodik, mert a méhek kevésbé táplálják, hogy rajzáskor könnyebben repüljön. A rajzást megelőző napokban a családból felderítők indulnak, hogy a raj számára megkeressék a letelepedés helyét. A család, rajzás előtt már napokkal korábban otthon ül. A mérlegelések komoly terméskiesést mutatnak.

 

A bölcsők befedése után az anya felkerekedik többségében fiatal népével és 10-20 perces kavargó repülés után letelepszik valamelyik faágra. Megnyugváskor igyekezzünk azonnal befogni. Ha a méhek felzúdulnának, várjunk türelemmel, amíg ismét elülnek. Gyorsítja ezt a keringő méhek vízzel való finom permetezése. A kasba ütött méheket előre elkészített, földre terített lepedőre fordítjuk. Az ideiglenes hajlékot takarjuk be a napsütés meleg ellen, majd helyezzük a kaptárba őket. A makacsabb szaporulatot karóra kötött friss léppel csalogassuk le a fáról. Az anya, szívesen ráhúzódik. Van, aki az ágra ült rajt levágja, egyenesen a kaptárba üti. Nappal ez kockázatos, mert a felzúdult népség könnyen kivonul. Legbiztosabb az esti órákban betelepíteni zsákmányunkat. Az új fészekbe sok műlép is kerül, mert a raj szívesen és szépen épít.

 

Szélre etetőkeretet teszünk, hogy a hordástalan időszakban segítsük az új családot. A kaptárteret teljesen töltsük ki kerettel, mert a raj üres szakaszba vonul építeni. Harmadnap futólag ellenőrizzük az anyát, petézik-e, fiatal-e. Egyébként két hétig nem kell háborgatni őket. Esténként egy kis szörppel etetgessük, ekkor rendezzük át a fészket. Ha a megrajzott családnak nem tudunk tartalékanyát adni, vagy mesterségesen nevelt bölcsőt biztosítani, akkor kénytelenek vagyunk a meglévő bölcsőkből válogatni. Csak egyetlen, szép bölcsőt hagyjunk meg a megfogyatkozott népnek. A lépek szélein és alján nevelteket csípjük le, a fiasítás lapjára húzottakat szintén. A fészket rendezzük, takarjuk, a kijárót szűkítsük le valamelyest.
A rajzás a már említett termelési kiesésen túl sem gazdaságos. Bármennyire vonzó jelenség is, kockázatos a befogás, az elszökő rajok nagy értéket képviselnek. Az idősebb méhészeknek nehezebb a befogás. Vándortanyán, erdőben szinte lehetetlen, balesetveszélyes, különösen, ha egyedül vagyunk.


Az anyával való bánásmód


Legkényesebb művelet az anya kezelése. Sokan meg is elégszenek azzal, hogy látják fiasítását, vagy ha a kezelés úgy kívánja, látják, melyik lépen sétál az anya. Pedig ennél lényegesen többet kell kezelnünk az anyát. Telepítésnél, anyásításnál meg kell találnunk. Tavasszal és ősszel könnyebb, mint nyáron. A keresést a legszélső fias-lépen kezdjük, úgy haladjunk a fészek belseje felé. Alapvető feltétel, hogy a lehető legkisebb zavarással kezeljük. A nagyobb népű, sokkeretes családot osszuk ketté, úgy vizsgáljuk, nagyobb az esély. Ha mégse lelnénk, rakjuk helyükre a kereteket. Egy kis várakozás után megbonthatjuk újra. Az anya már felhúzódott a fias lépre. Segít a megtalálásban a festés, a jelölés ismerete. Szemünk rááll a kérdéses szín keresésére. Szárnycsonkításnál a hosszabb potrohot keressük.

 

Tavasszal, telt fészeknél a zugépítményeken keressük az anyát. Gyakran tanyázik a keretetető alatti herelépen. Ha az anya léte bizonytalan, sehogyan sem találjuk, akkor helyezzünk be egy nyitott fiasítású lépet kémlelni. Másnap már bölcsőkezdet lesz rajta, ha családunk anyátlan. Ellenkező esetben keresnünk kell tovább. Ne kerülje el a figyelmünket a lépen kialakult, vagy a kaptár alján gomolygó diónyi nagyságú méhcsomó sem. Benn vagy beteg, vagy idegen, vagy kimerült anyát, vagy éppen két küzdő anyát fognak közre. A csomót füstöljük szét, vagy dobjuk vízbe, anyátlanítsuk.

 

Az anya nagy óvatosságot igényel. Lábát sose fogjuk meg, az ízek sérülhetnek, a potroh szintén könnyen nyomódik. Károsodhat a petefészek és a magtarisznya. A tor a legszilárdabb testrésze, ott fogjuk meg felülről. A szárnyakat se fogjuk meg, mert kicsavarodhat a menekülés közben. Ha kezünk remeg, bizonytalan, dolgozzunk anyafogóval, hálóval, anyafelszívó pipával. Ezek az eszközök az anyák testének bevonatát nem sértik, családja békésen visszafogadja kezelés, vizsgálat, áthelyezés után.
 

Kapcsolódó rovat:

Méhészet

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia