szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Melyik a menő? Tároló-választó 3 lépésben

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 15.


Avagy beépített vs. hagyományos

A lakások kialakításánál fontos szempont a tárolás, éppen ezért sarkalatos kérdés az is, hogy milyen szekrényt álmodunk meg az adott szobákhoz. Nem arról van szó, hogy milyen formákkal és színekkel szeretnénk dolgozni, hanem arról, hogy egy bolti verziót fogunk beilleszteni a szoba miliőjébe, esetleg egy beépített darabbal hozzuk összhangba a többi bútorunkat.

Melyik a menő? Tároló-választó 3 lépésben

Helykihasználás

Az, hogy végül a beépített vagy a falak nélkül álló szekrény mellett döntünk, sokszor nem is igazán rajtunk, hanem a hely adottságain múlik. Ez azt jelenti, hogy hiába szeretnénk mi robosztus, régi szekrénysort, ha a tetőtéri lakásunk falai ezt egyszerűen nem teszik lehetővé. A hely kihasználásának szempontjából mindenképpen jobban járunk egy beépített darabbal. Hiszen az asztalos arra a formára alakítja a szekrényt, amilyenre mi akarjuk, és a polcozása is olyan lesz, ahogyan az nekünk tetszik. A kisebb szekrények esetében is nyugodtan nyúljunk ehhez a megoldáshoz, ha olyan helyiségben kell megoldani a tárolást, aminek formái nem éppen átlagosak.

Egyszerű és letisztult

Akik szeretik a minimalista stílust, amikor mindennek megvan a maga helye, és minden mindennel egységet alkot, akkor a beépített szekrényeket nekik találták ki. Hiszen valóban egyszerűek, mégis hangulatosak, amint a fal vonalaihoz simulva adják meg a tárolás kereteit. A variációik végtelenek, elvégre ezt a kivitelt nem a boltban vesszük. Ennek persze megvan az ára is, így egy – egy darabért bizony sokszor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de megéri a kiadás. Azok számára is nagyon jó választás lehet, akik szeretik az állandósságot, és nem igazán rendezgetik a lakásukat. Így elérhetik, hogy még csak kerülgetni se kelljen a szekrényt, hiszen az faltól falig beborítja a teret, lehetőséget adva arra, hogy a tárolásra egyébként szánt teret akár megduplázzuk, vagy megtriplázzuk.

Hagyományos kivitel

Hogy akkor mégis kinek kellhetnek a hagyományos szekrények? Igazság szerint nem véletlen, hogy nincs minden háztartásban valamilyen beépített szekrény. Hiszen a boltokban igen nagy választékban, széles forma és anyagvilággal, valamint olcsón lehet beszerezni a szekrények egy részét. És ez bizony nagyon vonzóvá teszi őket. Igaz, hogy kevésbé praktikus, hiszen nem olvad bele a környezetébe, és kerülgetni is kell, de az ár nagy úr. Arról már nem is beszélve, hogy a szabadon álló szekrények esetében a díszítés kérdése sokkal jobban körüljárható.

Nem arról van szó, hogy egy beépített darabot ne lehetnek nagyon elegánsan megcsinálni, de térbeli elkülönülése a hagyományos szekrényeknek még hangsúlyosabbá, még szebbé tehetik. Így a formák, a faragások sokkal jobban kijönnek, és a textúrákkal, mintákkal és színekkel is szélesebb skálán lehet játszani. Nagyon sokak számára az is fontos szempont, hogy a hagyományos szekrények sokkal több stílusban elérhetőek, mint ahogyan a beépítetteket el lehet készíteni. Illetve ez így nem egészen igaz, hiszen minden elkészíthető, csak éppen egyik – másik ötletünkért olyan horror összegeket kellene leszámolni az asztalosnak, hogy inkább leteszünk az elképzelésekről.

Nagyon fontos szempont, és a hagyományos szekrényeket tolja előtérbe az is, hogy beépített társaikkal ellentétben ezeket át lehet tenni máshová is, nincsenek helyhez rögzítve. Így azok az emberek, akik szeretik időről – időre megújítani a lakásukat, és átrendezni a dolgokat, nem lennének boldogok egy olyan szekrénnyel, amit nem tudnak megmozdítani, legyen az bármennyire is elegáns, szép, vagy praktikus.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia