szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Melyiket válasszam? Liszt ABC

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 12.


A liszt, az emberiség eledele jó, ha ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó. Ezek a lisztek olyan gabonafélékből készülnek, amelyeknél a termelés során nem alkalmaznak vegyszereket, a talaj tápanyagtartalmát állati, szerves trágyával pótolják. Az egész termelési, feldolgozási, tárolási folyamat ellenőrzött.

Melyiket válasszam? Liszt ABC

Ezeknek a növényeknek a tartalmi értéke magasabb, mint a hagyományos úton nevelt gabonáé, és nem tartalmaznak káros anyagokat. Akik ilyen termékből készült ételeket fogyasztanak, ellenállóbbakká válnak a betegségekkel szemben.

Ahhoz, hogy a sütés után is megmaradjon a kenyér szivacsos szerkezete, magas sikértartalmú lisztből kell sütni. Ha hagyományos fehér lisztet használunk, pótolni kell a sikért. Bioboltban kapható sikérport megfelelő arányban sütés előtt keverjük a liszthez. Ha biolisztből sütjük a kenyeret, nincs szükség sikérpótlásra.

Kenyérkelesztéskor a gázképződéssel buborékok képződnek, és kialakul a kenyér szivacsos szerkezete. Sütéskor a gázok eltávoznak, és ha a liszt sikértartalma megfelelő, megmarad a szivacsos szerkezet.

A hamutartalom a liszt korpatartalmát jelzi. Minél magasabb ez a szám, annál több a korparész a lisztben.

Teljes kiőrlésű liszt esetében az élelmiszernek annál magasabb a tápértékük, minél kevésbé vannak feldolgozva. A lisztek közül legkevésbé finomított a teljes kiőrlésű liszt. Ez a leggazdagabb rostokban és tápanyagban. Benne van a magbél, a korpa és a csíra is. A korpás liszttel könnyebb bánni, nem ragacsos, a belőle készült étel, kevésbé terheli a hasnyálmirigyet, az emésztőrendszert. Ha a korpa hiányzik az ételből, könnyebben erjed.  

Graham búzaliszt is teljes kiőrlésű liszt, szintén a búzaszem egészét tartalmazza. A kétfajta liszt között a fő különbség az, hogy a Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, ezt a fajta lisztet durvábbra őrlik.

Búza fehérliszt, finomra őrölt magfehérje. Az őrlés során a maghéjat, vagyis a korpát és a csírát leválasztják a magról, és többször átrostálják. A leggyakrabban használt lisztfajta, csak a magbelsőt tartalmazza. Tápérték szempontjából a legnagyobb értékű anyagokat veszíti el, a maghéj, maghéj alatti rétegek és a csíra hiányzik belőle.
A rétesliszt a búzadara előállításakor ugyancsak a mag-belsőt használják fel, csak durvábbra őrölve.

Tönkölybúza fehérliszt: A fehér búzaliszt minden esetben helyettesíthető tönkölybúza fehérliszttel. Előnye a közönséges fehér búzaliszttel szemben, hogy sokkal magasabb a sikér, a fehérje és az energiatartalma.

Teljes kiőrlésű tönkölyliszt: A tönkölybúza sok B-vitamin fajtát és E-vitamint tartalmaz. Nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, magas a kovasavtartalma, fehérjéi könnyen emészthetőek. Az egészség fenntartásához és a legyengült szervezetű emberek számára nélkülözhetetlen. Erősíti az idegsejteket, kötőszövetet, az izmokat, javítja a vérkeringést.

Rozsliszt a búza mellett a legfontosabb gabonanövény. Kenyérsütéshez tönkölybúzával kell keverni, alacsony a sikértartalma. Gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, nitrogénben, D-vitaminban. Rendszeres fogyasztása növeli az erőnlétet, az ellenálló képességet.    

Durumliszt, az üvegszemű vagy a kemény búza lisztje. A búzaszemek nem lisztesek, de a sikértartalmuk magas. Ezt a búzafajtát főleg a mediterrán országokba termelik. Lisztjéből készülnek a legfinomabb olasz tésztafélék.      

Kapcsolódó cikk:    

Így lúgosíts hajdinával és kölessel!
Hozzászólások (2)

Szépzöld
2014. nov. 28. (2 921 napja)
Kedves Edit,

Saját tapasztalatból mondom, hogy igen lehet használni. A színe sötétebb, állaga kötöttebb lesz, de az ízét nem befolyásolja.

Üdvözlettel,

Szépzöld.hu
kovacs edit
2014. nov. 20. (2 930 napja)
Süteményeknél minden esetben helyettesithető a feher liszt fehér tönkölyliszttel?Tehat ugyanannyi dekát kell tenni?Köszönöm.