szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mennyi cukkinit ültessünk?

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 22.


A cukkini sokoldalúan felhasználható zöldség. Sok szerves trágyával dúsított talajon, meleg fekvésű kertben egész nyáron terem.

 Mennyi cukkinit ültessünk?

Saját célra nem kell belőle túl sokat ültetni, mert az esetleges bő termést nem tudjuk elfogyasztani.

Van a nagyon korai fajta, az erős növekedésű, ellenállóképes és a aranysárga termésű fajta.

A komposztot és a trágyát bőségesen dolgozzuk bele a talajba, az optimális pH-érték kb. 6,5. Áprilisban üveg vagy fólia alatt, 18 fok mellett, cserepenként 2-2 magot vessünk. Kelés után a gyengébb palántát távolítsuk el. Hagyományos és mélyágyba is 60 cm-es sor és tőtávolságra ültessük. Az utolsó fagyok előtt szabad földbe is vethetjük, 2-2 szemet fészkenként de takarjuk le befőttesüveggel. A cukkini mulcspapírral vagy fekete fóliával takart ágyásban is jól fejlődik.

Miután a talaj felszínére vastag komposztréteget hordtunk, terítsük ki a papírt vagy a fóliát, amelybe fagyosszentek után vágjunk lyukat és ültessük be a palántákat. Ezzel a módszerrel távol tarjuk a gyomokat, és a talaj is melegebb és nedvesebb marad.

Nyáron ajánlatos a növényeket botokkal alátámasztani, különben a terméseik súlya alatt letörhetnek. Júliustól 10-12 naponta locsoljuk trágyalével vagy folyékony algakészítménnyel.

A terméseseket ha elérték a 15 cm-es hosszúságot, akkor már szedhetjük, ezzel ösztönözzük a további termésképzést. Fagymentes helyen rövid ideig tárolható.

Kártevők, kórokozói közé tartoznak a tetvek, csigák, az uborka mozaikvírusa és a lisztharmat.

Kapcsolódó cikk: Készüljünk a tavaszra gyermekláncfűvel
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!