szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mennyire ismerjük a szurokfüvet?

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 08.


Nem ezen a néven vált népszerűvé, de mégis egy ismerős és gyakran használt fűszernövényről van szó.

Mennyire ismerjük a szurokfüvet?

A szurokfű, más néven oregánó vagy vad majoránna az ajakos-virágúak családjába tartozó évelő növény. Nálunk is őshonos, napos, száraz, meleg cserjékben, füves erdőszéleken, kopár, köves helyeken, valamint tölgyeset irtásain fordul elő. Dél-Európában az egyik leggyakrabban használt fűszer. A spanyolok terjesztették el Latin-Amerikában is.

Rövid, fás gyöktörzsből fejlődő növény. Szára 40-60 cm magas, egyenes, virágzatban elágazó, vörösesbarna színű, mirigyszőrös. Levelei keresztben átellenesek, csúcsban hegyesek, ép szélűek. Virágzata sokáig bog, a szirmok ritkán fehér, általában rózsaszín vagy bíborvörös színűek, kétajkúak, négy majdnem egyforma karéjjal. A négy porzó és a bibe kiemelkedik a virágból. Egész nyáron virágzik, a virágok illata a kakukkfűre és a majoránnára emlékeztet. Termése négy barna makkocska.

A virágzó növény felső részét gyűjtik júliustól augusztusig.

Kémiai alkotórészek: gyanta, keserűanyagok, csersav, illóolaj.

Idegnyugtató, köptető, étvágyjavító, görcsoldó, vízhajtó, epehajtó hatással rendelkezik.

Légúti megbetegedések esetén köptetőként használhatjuk, hatásos torokgyulladás ellen öblítő-szerként, megszünteti az emésztési panaszokat. Köszvény, reuma enyhítésére naponta többször fogyasztható. Reumás bedörzsölő-szerek és teakeverékek alkotóeleme. Fűszerként helyettesíthető vele a majoránna és a kakukkfű. Ha együtt használjuk erősítik egymás aromáját. Olaszországban az egyik leggyakrabban használt fűszer. Főleg a paradicsom ételek ízesítője. Különösen finom ízt ad a húsoknak, a sajtos, rizses ételeknek.

Virágait, friss hajtásait tehetjük salátákba vagy mártásokba ízesítőként. Borokhoz és likőrökhöz is lehet adni önállóan vagy fűszerkeverékekben alkalmazva. A talaj iránti igénytelenségével, mutatós virágaival bárhol kertünk dísze lehet.

Illóolaját az illatszeripar és a kozmetikaipar a felhasználja.

Teáját állatgyógyászatban étvágyjavítónak használják, főleg galambokat itatnak vele.

Mivel könnyen nevelhető cserépben érdemes belőle otthon tartani, így mindig friss fűszerünk lesz, mely sokkal finomabb a szárított formánál.

Javaslat, hogy csak tálalás előtt használjuk.

Kapcsolódó cikk: Napolaj saját kezűleg

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!