szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Merész színösszeállítás: rózsaszín és rámenős

Sulyok Józsefné, 2012. júl. 11.


Erőteljes, rikító színek, kedves és izgató összeállítás, talán kicsit harsogó is. Ami a forró nyári napokon természetes és szép látványt nyújt a mezőkön, miért ne tudna jó hangulatot teremteni az erkélyen is? Sárga, ibolya, kék, piros, az egész színskála rendelkezésünkre áll, csak merjük őket használni.

Merész színösszeállítás: rózsaszín és rámenős

Egyáltalán nem kell bonyolult kompozícióra gondolni. Egyszerűen tegyük egymás mellé azokat a színeket, amelyek enyhe díszharmóniát eredményeznek, de ne ládába, hanem külön-külön cserepekbe. Vagy ha mégis ládába telepítünk, minden színt külön ültessünk nagyobb, egyszínű egységekbe. A virágok legyenek nagyok és plakátszerűek. Jól illenek ide a kaktuszdáliák, a bársonyvirág és a gumós-begóniák – általában gömbformára növekvő virágok. Nem kell feltétlenül karakteres, különleges megjelenésűnek lenniük. Természetesen jól illenek az összeállításba a kis fácskák vagy kúszónövények is. A legkedveltebbek erre a célra a zárt lombú, kistermetű növények.

 

Kis színtanulmány

 

Nem lényegtelen kérdés, hogy mi lesz az, ami ezt a nagy-nagy tarkaságot összetartja. A választ erre is a színelmélet adja. Ha tudjuk, hogy a három alapszín (kék, sárga, piros) együtt kellemes és kiegyensúlyozott látványt eredményez, világossá válik, hogy ez a hatás a tiszta alapszínek árnyalataival is elérhető. Ha tehát a három szín bármelyikéből erőteljes és halvány árnyalatokat is választunk, jó esélyünk van a harmonikus összkép megteremtésére. Ennek a színharmóniának nem sok köze van az egyéni ízlés vagy bárki kedvenc színéhez, egyszerűen színelmélet kérdése az egész.

 

Amikor rendszer van a színek „őrületében”

 

Szereti a hideg lila, forró piros, a türkiz és a rózsaszín, a sárgászöld és a narancsszín élénk kombinációját? Ez a hatás megfelelő kiegészítőkkel még fokozható is. A ládák és a cserepek nemcsak tartóelemként használhatók, de a színhatásba is beleszámíthatjuk őket. Az ajtót, a kerítést, az asztalt fessük be úgy, hogy színe illeszkedjen a növényzetünkhöz. A világoskék és a kobalt-türkiz tónusok nagyon jó kiegészítői a virágok élénksárga, piros és narancsszíneinek.


Nagy színes felületeket könnyebb falak vagy bútorok festésével elérni, mint nagy mennyiségű apró virágokból kialakítani. Azt is jó, ha tudjuk, minél több a kék a környezetben, annál nyugodtabb hatást tudunk elérni, minél több a piros és a sárga, annál élénkebb lesz a hely hangulata.

 

Többszínű virágok

 

Néhány cserepes növény virágaiban a hideg és a meleg színeket is megtalálhatjuk. Ilyen többek között a sétányrózsa, amelynek virágai között közelről megfigyelve rózsa,- narancs- és sárga színt is felfedezhetünk. Más növények virágai egyszínűek, de a szín fajták szerint a hideg rózsaszíntől a meleg lazacszínig változhat.

 

Kapcsolódó cikk:

Rózsa 1x1


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia