szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mérgező vagy allergiát kiváltó őszi növények!

Mártha Izabella, 2013. okt. 16.


Ki gondolná, hogy közvetlen környezetünkben számos olyan növény található, amelyek elővigyázatlanság, vagy egyéni érzékenység esetén veszélyt jelenthet a vele érintkező személy számára.

Mérgező vagy allergiát kiváltó őszi növények!

Különösen kisgyermekeknél érdemes odafigyelni, akik hajlamosak sok mindent a szájukba venni és kis testsúlyuk miatt fokozottabban veszélyeztetettek, vagy ahol háziállatok kapcsolatba kerülhetnek ezekkel a veszélyes növényekkel.

Ezeknek a növényeknek egy része csak a gyomorba jutva mérgező, tehát ha nem jut a szervezetbe, nem okoz bajt. Ilyen növény például a ricinus, a tiszafa vagy a csíkos kecskerágó. Más részük a bőrfelületre vagy a nyálkahártyákra jutva vagy belélegezve az arra érzékenyeknél kellemetlen tünetet vagy egészségkárosodást okozhat, mint például a leander vagy a farkas kutyatej. De óvatosan kell bánni a tüskés, tövises növényekkel is mert ezek könnyen bőrsérülést, gyulladást okozhatnak. Ilyen lehet a tűztövis, kaktuszok tövise, vagy a rózsa tüskéje.

Ricinus (Ricinus communis)

Az egész növény zsíros olajokat tartalmaz a ricinolsav trigliceridjeivel, a mag pedig az erősen mérgező ricin fehérjét és a kevésbé mérgező ricinin piridin-alkaloidot. Babszerű, mérgező magjából hideg sajtolással, majd forró vízzel történő ismételt felfőzéssel készítik a ricinusolajat (oleum ricini).  Gyógyászati alkalmazásra ezt a ricinusolajat hashajtó szerként használják. Gyermekeknél már 1-2 mag is halálos lehet, felnőtt embereknél ez a mennyiség nagyobb, akár 15–20 mag tartalmazza a letális dózist.

Közönséges tiszafa (Taxus baccata)

A piros magköpenyt kivéve a növény minden része mérgező. Taxin típusú mérgező alkaloidok találhatók benne, még az elhervadt vagy szárított levelekben is. Nagyon gyorsan felszívódik a szervezetben, ezért nagy dózisnál a halál gyorsan beállhat. A tünetek közé tartozik a támolygás, izomremegés, görcsök, ájulás, nehéz légzés és végül a szívelégtelenség. A termés piros magköpenye nem, de a magja mérgező; viszont ha nem rágják meg, „érintetlenül” áthaladhat a bélrendszeren, akkor nem okoz tüneteket. Ez különösen a gyermekekre veszélyes, mert élénk piros termése felhívja a figyelmüket.

Csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus)

Elsősorban a termése és magja mérgező, mely evonozid és az evonin hatóanyagot tartalmaz.  A termése különösen keserű, elfogyasztása után émelygés, görcsökkel járó hasmenés, hányás jelentkezhet. Súlyos esetben máj- és vesekárosodás lép fel, vagy szívbénulás következtében halált is okozhat, amely már 35-40 mag elfogyasztásával is elérhető.

Leander (Nerium oleander)

A növényben található az oleandrin nevű glükozidát fejfájás, rosszullét ellen használják a gyógyászatban. Nagyobb dózisban halálosan mérgező is lehet. A növény minden részében megtalálható, ezért a leander étkezési célra nem használható.

Farkas kutyatej (Euphorbia cyparissias)

A növény minden része mérgező, hatóanyaga az euforbon, mely csípős ízű tejnedvében található. Fogyasztása esetén gyakori a hányás, hasmenés, szédülés, görcsök, szívpanaszok, pupillatágulat jelentkezhet. Súlyos esetben ájulás következik be. Fehér színű tejnedvét régen szemölcsök gyógyítására használták, de óvatosan kell bánni a növénnyel, mert bőrirritációt okozhat.

A természetben járva őszi túrázásunk alkalmával még számtalan mérgező gyomnövénnyel is találkozunk, pl. beléndek, ebszőlő csucsor, nadragulya, csattanó maszlag, konkoly stb. melyek termése szintén mérgező. Otthonunkban ha kisgyermekünk vagy háziállatunk van nyugodtabbak lehetünk, ha házi kertünkben fás szárú mérgező növényeket nem ültetünk, a lágyszárú mérgező növények ellen hatásosan védekezhetünk vegyszeres gyomirtással.

 

Kapcsolódó cikk:

Így díszítsd leanderrel az őszi kertedet!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia