szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mesél a múlt 6.

Sulyok József, 2012. jan. 09.


Előzmény: Mesél a múlt 5.

Óév búcsúztató Szentmihályon

Az óévet búcsúztatva és az újévet köszöntve a kongatás, pergőzés terjedt el. Gyermekek, fiatalok, de néha felnőttek is csinálták.
 

Mesél a múlt 6.

Szilveszter estélyén öten-hatan összeállva, a ház ablaka alatt megálltak és vezetőjük beszólt:


„Beszorult a juh gazduram! Szabad eccer-kéccer megtéríteni? Kiszólt a gazda: „Szabad!” Kolompolás, csengőrázás és karikás ostorpattogás, csergetés hangzik fel rá, no meg még bégetés is.
Majd elül a lárma, és újra szól egy hang: „Hortobágyról jöttem, fel van melegedve. Három szép bojtárral állottam mellette. Még is egy kolompos elveszett belőle.” Újra kolompszó, csengetés, ostorkongás, majd újra vers. „Gazdám, gazdasszonyom! Tessenek szaladni. Itt egy tarka kutya, meg akar harapni. De itt ez a fütykös meg találom vágni, hogy mind a négy lába égnek talál állni.” Megismételt karikásostorozás és kongatás után hangzik el a komolyabb vers: „Új esztendő, vígságszerző most kezd újulni. Újulását vígörömmel kezdi hirdetni. Hirdette más a Messiás, hogy el fog jönni, legyetek hát az Istennek ti is fiai!”

 

A vers befejeztével újabb kongatás alatt megnyílik az ablak, vagy ajtó és a bandavezér sapkájába belehull az a pénz, amit a fiuknak szántak a háziak, vagy felnőtteknek pohár bort adtak ki. Megköszönték, s boldog újévet kívántak. Azután újra kezdték egy másik háznál a pásztori eredetű népi játékot. Az ügyesebbek jó pénzt összeszedegettek ezen az estén.

 

Így szórakozott az egyszerű nép. Így igyekezett feledtetni nehéz életét. Így akart másoknak és magának örömet szerezni. Kár, hogy ma már mind ritkábban látunk betlehemeseket, szilveszteri kongatókat. Lassan a kisebb falvakból is eltűnnek a szép népszokások, ezzel is szegényebb lesz a magyar lélek, a magyar kultúra.

Feljegyezte és leírta: Balogh László

 

Folytatása: Mesél a múlt 7.

 

Kapcsolódó cikk:

Néphiedelmek, babonák, szokások
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!