szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mesél a múlt 8.

Sulyok József, 2012. márc. 13.


Előzmény: Mesél a múlt 7.

Régen Büdszentmihályon még nem rendelkeztek személyi okmányokkal. A sok egyforma nevűt az ABC betűinek, illetve ragadványnevek felhasználásával tudták megkülönböztetni.

Mesél a múlt 8.

Ilyenek: Geszti Balogh, Dinnyés Balogh, Bagdi Kovács, Kiss Kovács, Kettős Kovács, ( a foglalkozása is kovács), Barna Kovács, Házi Kovács, Lovas Szabó, Ponyemáj Szabó, Moly Szabó, Zsidó Szabó, Gyepesi Kiss, Göndör Kiss, Csapláros Nagy, Csikós Nagy, Csárdás Kató, Csordás Kató, Sajtos Nagy, Samu Nagy, Papp Szabó, Szatmári Kiss, Füstös Mészáros, Gyuri Balogh, Vitéz Kiss, Kanos Balogh, Máté Nagy, Lisztes Kovács, Tugyi Nagy, Nemes Nagy, Milliomos Róka, Bíró Gál, Szamaras Gál, Toszi Gál, Divat Gál, Hosszú Tóth, Sánta Varga, Útkaparó Róka, Méla Róka, Tolvaj Róka, Húri Róka, Hosszú Róka, Ráduly Kovács, Szegény Virág, Dunyi Virág, Dunyi Bagdi, Sipítós Kiss, Muszka Róka, Varjú Pethe, Jegyző Pethe, Zalki Gál, Veres Pete, Simafülű Pete, Kiss Bódor, Pockos Kis.

 

Az itt élő zsidóknak is voltak ragadványneveik: Papagáj, Kitekints, Kilós, Icig, Smilku, Jaszli, Monyók, Hófúvás, Futvamenő, Bórek, Bumi.
A zsidó lakosságnak külön volt húsboltja, böllére, (ahogyan vallásuk megkívánta), aki levágta a csirke, liba nyakát. Ünnepeik, szokásaik is különböztek ugyan a falu lakosságának szokásaitól, de ez adta a mindennapok színességét..

A magyarok nem mindig tudták kimondani a zsidók neveit, ezért adtak nekik is ragadványneveket. Jó szomszédokként, békességben élt egymással magyar, cigány, zsidó. Nem volt gyűlölködés. A cigányok bejártak a falu gazdáihoz, felseperték az udvart, ólakat tapasztottak, edényeket foltoztak. Voltak, akik seprűkötéssel foglalkoztak, vagy vesszőfonással. Munkájukért élelmet vagy pénzt kaptak. Keresték és találták a munkát, nem várták a többiek segítségét.

 

Olvasóimtól elnézést kérek, hogy sokszor csúnya szavakat használtam, de a korhűség, a régiek beszéde ilyen volt. Így szállt tovább. A zsidó ragadványnevek éppen úgy hozzátartoztak az akkori élethez, mint a magyar ragadványnevek. Nem vette ezeket senki sértésnek, vagy gúnyolódásnak.

 

Megemlítem még, hogy a városunkban több, azonos nevű család él. Legtöbben vannak: Róka, Szabó, Balogh, Pethe, Toma, Reznek családok. Ezek legtöbb esetben, rokoni kapcsolatban is vannak egymással.

Írta és lejegyezte: Balogh László

 

Kapcsolódó cikk:

A kashalmi tűz
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!