szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mézes puszedli

Sulyok Józsefné, 2010. nov. 30.


Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 db egész tojás, ½ kg méz, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg ráma margarin, ízlés szerint őrölt fahéj, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna.
 

Mézes puszedli

A lisztet egy tálba beletesszük, majd a rámát kissé megolvasztjuk, úgy tesszük a lisztbe, továbbiakban belekerül a cukor, a fahéj a szódabikarbóna. A mézet meglangyosítjuk egy lábosba, úgy keverjük a masszához, majd a tojásokat habosra keverjük és ezt is a liszthez keverjük.


Először csak fakanállal dolgozzunk, mert a méz a vaj meleg és nem beszélve arról, hogy elég híg állagú az elején, amivel dolgozunk. Majd amikor jól elkevergettük, kézzel is gyúrhatjuk, ne ijedjünk meg, mert ekkor is még egy kicsit ragadós a tészta. A végén az edény alját lisztezzük be, takarjuk be a tálat, de legjobb, ha olyan tálba keverjük össze, aminek jól zárható teteje van. Egy éjszakára kitesszük a spájzba, ahol másnapig pihentetjük.

 

Mielőtt elkezdenénk a tésztát kiszaggatni, bemelegítjük a sütőt. A nyújtódeszkán jól átgyúrjuk a tésztát, bő lisztet használva, mert könnyen leragad. Fél cm vastagságura elnyújtjuk és szaggatóval kiszaggatjuk. Nekem van egy készletem, amiben van fenyőfaforma, hold, csillag, gomba, szív, stb. most ezt használtam, mivel jön a karácsony ez aktuális. Máskor csak kerek formákat szaggattam. A tetejét egy felvert tojással átkenjük, amitől szép fényes lesz és 1-1- félbevágott diót teszünk rá. Betesszük a sütőbe és aranysárgára sütjük. Ne tegyük a tepsibe szorosan egymás mellé, mert a formák megdagadnak, és akkor összeragadnak.


A tészta hosszú ideig eltartható levegőtől elzárt edényben és nem keményszik meg.

Jön a téli szünet, az unokákat be lehet vonni a munkálkodásba, akik nagyon élvezik, ha segédkezhetnek a konyhában. Én is az unokámmal készítettem el, nagyon élvezte a dolgokat.
 

Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó könyv:

Mézesbábok, sütemények

Mézeskalácsok
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!