szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mézpergetés csodái

Sulyok József, 2009. júl. 20.


A méhészkedés talán legszebb pillanata a pergetés előtti kaptárbontás, ami egy méhésznek többször is megadatik a méztermelés során. Ennek sűrűsége függ attól, hogy a méhész fajtaméz előállításával, vándoroltatással (akác, hárs, stb.) vagy vegyes méztermeléssel foglalkozik.

muzeális értékA kaptárnyitás, pergetés előkészítése nélkülözhetetlen feladatokkal jár. Kanna, hordó, pergető-gép, fedelező-tálca, állvány, villa, hordóláda, keretállvány mosása, rendbetétele, védőruha, állarc, kefe, kezelővas, füstölő, füstanyag (kóró, forgács), ecet előkészítése, méhésznapló, toll megléte, a méhcsaládok állapotának rögzítésére. Nem hiányzik-e anya, mennyi mézes, fias-keret van, kell-e erősíteni a családot, honnan lehet, vagy szabad fias-keretet áttenni a gyengébb családoknak? Fontos a család korábbi állapotával összehasonlítani a jelenlegit, az időbeni beavatkozás érdekében.

 

A kaptárnyitás szertartásszerű a méhészeknél. Ott, s akkor egyben látja munkája értelmét, méhcsaládjai szorgalmát, semmihez össze nem hasonlítható munkavégzését. Szinte egyedülálló az állatvilágban, hogyha jó időben, szakszerűen emeljük ki a kereteket a méhek ezrei ránk sem hederítve serénykednek tovább a fiasításért, vagy a méz előállításáért.

 

A méhész tudja, hogy gyorsan, de megfontoltan kell dolgozni, hogy minél kisebb traumát okozva vegye el a mézes kereteket. A régebbi kaptártípusoknál (NB, Ignác) óhatatlan, hogy ne keveredjen fiasítás és méz egy keretbe. Kivételt az akáchordást megelőző 5-6 keretes anyalezárás jelent. A keveredésnél a méhésznek kell eldönteni, hol a határ, amikor még nem megy a fiasítás rovására a mézpergetés. A „vegyes” keretek pergetését kímélő pörgetéssel előre kell venni, hogy minél hamarabb visszakerüljenek a kaptárba az éppen maradt fiasítások.

 

s a modern pergetőA méhestől távolabb, vagy zárt helyen lévő pergető helyiségbe, sátorba felhordott kereteket a méhek által lefedett, viasszal lezárt rétegtől fedelező villa segítségével megszabadítjuk, pergetőbe tesszük, (gépi, vagy kézi) és kipörgetjük úgy, hogy a keret ne sérüljön meg. A kipergetett mézet szűrőkön keresztül kannába, hordóba öntjük. Jó esetben egy NB. 18 keretes család 20-25 kg mézet is meg tud termelni.

 

Személyes tapasztalatom és véleményem, hogy nincs szebb látvány annál, amikor az ablakon beszűrődő napfény átvilágítja az aranysárgán folyó, selymes, csillámló mézet, ahogy magával hozza a természet minden jóságát, hasznosságát, egészségét.

 

A kipergetett kereteket gyorsan visszaadjuk a családoknak, hogy a méhek tisztítsák ki, hozzák helyre, építsék ujjá a viaszsejteket, s kezdjék újra telerakni mézzel, fiasítással.

A pergetés után jön a nemszeretem, de elengedhetetlenül fontos munka, az eszközök, szerszámok rendbetétele, elmosása. A méz biztonságos helyre szállítása, tárolása, a viasz összegyűjtése, a naplóba feljegyzettek, az eredményesség elemzése.


Amikor mindezzel készen van a méhész, kis időre megpihenhet, vagy mégsem? Hiszen kezdődik minden elölről.


Kapcsolódó cikk:
Méhészeti felszerelések

 

Kapcsolódó rovatok:
Méhészet
Fórum
Hobbi
Kertészkedés

 

Kapcsolódó könyv:
A csodálatos méz

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia