szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi a teendőnk a gyeppel tavasszal?

Szépzöld, 2015. márc. 13.


Röviden összefoglaljuk mik a főbb teendők tavasszal, hogy a gyepünk szebb legyen, mint a szomszédé. Ehhez ismernünk kell néhány fogást, a telepítéssel, vágással, öntözéssel, műtrágyázással és a levegőztetéssel kapcsolatban. Ezek hasznos praktikus tanácsok, melyeket érdemes megszívlelni.

Mi a teendőnk a gyeppel tavasszal?

Érdemes először is az elhalt füvet és egyéb szennyeződéseket eltávolítani, hogy ne árnyékoljanak. Csak akkor menjünk a talajra vagy fűre, ha az nem tapad és nem süppedünk be. Ellenkező esetben csak összetömörtjük a talajt, melyet később nagyon nehéz lazítással helyrehozni.

Tavasszal érdemes műtrágyáznunk a gyepet, hogy az megfelelően fejlődjön. Azonban kerüljük a túlnyomó részt nitrogént tartalmazó műtrágyákat mint pl. ammónium-nitrát, mert ezek kiégetik a gyepet. A nitrogén miatt a növény megnyúlik és fellazulhat a szövete, ami miatt fogékonyabb lesz a betegségekkel szemben. Helyette több hatóanyagot és mikroelemeket is tartalmazó műtrágyát használjunk, melyek az összes szükséges tápelemet tartalmazzák. Különösen fontos a kálium az erős levelek kialakulásához. A műtrágya szórás során kerüljük a csíkozódást, mert az később sötétebb és világosabb csíkok formájában meglátszik majd. Ezért javasolt kisebb adagokban egymásra derékszögben, több részben kijuttatni a szükséges dózist. Egy 100 m2 területű kertben Wuxal Pázsit műtrágyából 2,5-3 kg a javasolt dózis. Ezek a dózisok változhatnak a talaj tápanyagszolgáltató képességének fügvényében, de jó középértéknek alkalmazhatóak.

A tavasz vége felé, ha sokat tapossuk a talajt, akkor érdemes lesz azt szellőztetni, hogy a lazább talajban a gyökerek jobban fejlődjenek és a víz is le tudjon szivárogni a hajszálgyökerekhez. Tömörödött talajban a levegő és víz nem jut le a gyökérzónába. Lazításra vannak speciális eszközök. Évente 1-4 alkalommal érdemes, nagyobb igénybevétel esetén a magasabb szám érvényes.

Javaslojuk, hogy 2-3 évente vizsgáltassa meg a talaját, hogy abban milyen felvehető hasznos tápanyagok és esetleg káros nehézfémek vannak. Ehhez Önnek csak 1 kg mintát kel vennie a gyökérzónából. Javasolt a mintát nem egy helyről, hanem minél több helyből megvenni, hogy az reprezentatív legyen. A mintát nekünk elküldve szaktanácsot és elemzést készítünk róla.

Tavaszal a füvet az első alkalmakkor ne vágjuk túl rövidre, mert akkor nem lesz levélfelület a tápanyagok megkötéséhez. A levágott füvet javasolt összegyűjteni, hogy az elhalva és rothadva ne károsítsa a szép gyepet. javasolt az összegyűjtött levágott gyepet komposztálni. Erre javasoljuk a kerti komposztálást elősegítő anyagunkat, melyet az E boltban meg is vásárolhat.

A füvet eső hiányában öntözni kell. Kerüljük a kisadagú és sűrű öntözést, mert akkor a fű gyökere "feljön", nem megy le mélyebbre és nagyobb szárazság esetén könnyen kiég. Ezért inkább ritkábban és nagyobb adagokban locsoljunk. Kerüljük a napközbeni öntözést, mert a fűleveleken lévő vízcsepp, mint egy nagyító kiégetheti a levelet.

A gyomokat legjobban a kaszálás/ fűvágás gyéríti, de ha szükséges szedjük ki azokat kézzel, mielőtt nagyra nőnek. Ellenkező esetben elveszik a napfényt, tápanyagot és vizet a gyeptől. Ha nagyon megritkult a gyepállomány, érdemes a foltokat fűmaggal felülvetni.

Új gyepet létesíthetünk tavasszal is, mikor a talajhőmérséklet már elérte a 10 fokot. Ez általában április második felétől várható. Telepítés előtt aprómorzsás, gyommentes és tömörödöt talajt készítsünk elő.

Kapcsolódó cikk: Kertészkedjünk okosan!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia