szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az a Bikavér?

Topor Erika, 2012. jún. 27.


A borhatározás nem könnyű, és sokszor az alapfogalmak, kategóriák ismerete nélkül még nehezebb. Most a Bikavér a következő tisztáznivaló. Mitől Bikavér egy bor?

 

Mi az a Bikavér?

A Bikavér nem más, mint cuvée. Kiváló fajták (mint például a Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Zweigelt) felhasználásával, és a hagyományok tiszteletben tartásával érlelt bor. Színe mélyrubin, karakteres illatával férfias bornak számít.


A ma érvényben lévő Bikavér Szabályzat szerint: a Bikavér olyan borházasítás, amelynek nem lehet fajtajellege. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: Kadarka, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Portuguiser (régi nevén a Kékoportó), Pinot noir, Blauburger, Kékmedoc és Zweigelt. A bikavér borokat az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni.


A magyar bortörvény értelmében a Bikavér elnevezést csak Szekszárd és Eger használhatja.


A Bikavér Legendája…


Egy egri legenda szerint a bikavér elnevezése még a török időkből származik. az egri vár védelmekor a kapitány, Dobó István vörösborral itatta vitézeit, kik ettől új erőre kaptak. A törökök azt hitték, hogy a vitézek a bikák vérét isszák, és ettől lesznek ennyire erősek. A harcot is ezért adták fel, mer tnem mertek szembeszállni a bikavértől ittas magyar hadsereggel.
A legendának annyi bökkenője viszont van, hogy a török hódoltságig kizárólag fehérbort termeltek. A Kadarka fajtát, valamint a vörösbor készítésének technológiáját a rácoktól tanulták, tőlük terjedt el. Írásos emlék nincs is a 19. századig a Bikavérről.


Jelenleg érvényben lévő szabályozásról…


A Hegyközségi Tanács még a 2007. évben az Egri Borvidéken termelt összes bor megfelelő szintű szabályozását tűzte ki célul. A folyamat hosszú volt, a kétéves munka eredménye a 102/2009. "az Egri borvidék védett eredetű borairól" c. FVM rendelet lett. A 2010-es szürettől kezdve az egri bikavér készítését is újraszabályozza. A rendelet a védett eredetű borkategóriában két szigorúan szabályozott borkategóriát vezet be: védett eredetű klasszikus bor és védett eredetű superior bor.


A rendelet értelmében az egri bikavér védett eredetű bor készítéséhez a következő szőlőfajták borát lehet felhasználni: Kékfrankos, Portugieser, Kadarka, Blauburger, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Menoire, Turán, Bíborkadarka és Syrah.


A védett eredetű borkategória szigorúan szabályozza és ellenőrzi:


- a szőlő származási helyét,
- a szőlő fajtáját,
- művelésének módját,
- térállását,
- a szőlőből készült bor készítésének lépéseit.


Bikavérnél betartandó házasítási szabályok továbbá
:


• Legalább három szőlőfajta borának házasítása,
• Egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot,
• Legalább három szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
• A Kékfrankos fajtának kell a legnagyobb arányt képviselni,
• A Turán és Bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot.
Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, és leghamarabb a szüretet követő év november elseje után.

 

Kapcsolódó cikk:

Tanuljunk a borászok nyelvén!

Borkülönlegességek 1.


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!