szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az a csombord?

Sulyok Józsefné, 2011. dec. 25.


Dél, Délkelet-Európából és Nyugat-Ázsiából származik és Európa nagy részén megtalálható a csombord - Satureja hortensis L. Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Mediterrán származása ellenére jól alkalmazkodik a kontinens éghajlatához, nálunk elvadulva is előfordul. Az erdélyi konyha fontos fűszere.

Mi az a csombord?

Egyéves, lágy szárú növény, gyökere erősen elágazó és a talaj felső rétegében található. A dúsan elágazó gyökérrendszer tükörképe a sok oldal-elágazású szárnak. Közvetlenül a föld felszínétől, a gyökérnyaktól sok hajtása fejlődik. A hajtások alul fásodók, virágzásig sötétzöld színűek, később barnás árnyalatúak, igen gyéren szőrösek, szálas, lándzsás levelek ép szélűek, igen rövid nyelűek, vagy ülők. Leveleit számtalan illóolajtartó mirigy borítja.

 

Apró erősen illatos virágai június-júliusban nyílnak, kiváló mézelők, innen kapta a kerti méhfű elnevezést. Apró, feketésbarna magjai csak 1-2 évig tartják meg csírázóképességüket. Közepesen melegigényes, a magok csírázásához 10-12 C-fokra van szükség. A csíranövények átmenetileg néhány fokos talaj-menti fagyot elviselnek, a kifejlett növény enyhe teleken áttelelhet. Virágzáskor igényli a legtöbb meleget, hűvös, borús nyáron kevesebb illóolaj halmozódik fel és a virágok száma is csökken. Kevesebb vízzel is beéri, mint a bazsalikom vagy rozmaring.

 

Gyökérzete nem hatol mélyre, de igen erősen elágazik, a kevés talajnedvességet is jól összegyűjti. Fényigényes, virágzáshoz és az illóolaj felhalmozódásához is sok napfényre van szüksége. A talaj iránt nem igényes, de lehetőleg jól melegedő, jó vízgazdálkodású talajt válasszunk számára. Közepes tápigénye miatt szerves trágyázást nem igényel.

 

Szabadföldi helyrevetéssel, esetleg palántaneveléssel szaporíthatjuk. A magvetést akkor kezdjük el, ha a talajhőmérséklet 10-12 C-fok, ez általában április első fele. Érzékeny a vetési mélységre, a túl mélyre került magok nem kelnek ki.

 

Palántáját fólia alatt nevelhetjük. Kiültetés előtt többszöri szellőztetéssel szokassuk a külső környezethez a kis növényeket. A kihelyezett növényeket alaposan öntözzük be.

 

A virágzás kezdetén takarítsuk be. A növények egész föld feletti részét az első elágazás fölött vágjuk le és száraz helyen szárítsuk meg. A vastagabb szárakról morzsoljuk le a leveleket és a fiatal hajtásokat, csak ezek alkalmasak fűszerezésre. Magfogásnál természetesen elmarad a virágzáskori szedés. A pergési vesztesség miatt ne várjuk meg a magok teljes érését, már a barnára színeződés után vágjuk le a hajtásokat, és fólián, ponyván, szárítsuk tovább.

 

Már az ókorban az istenek eledelének tartották igen erős illata miatt. A bors elterjedése előtt az ételek fűszerezésre használták és ma is használják. A borssal szemben az az előnye, hogy csípős íze egyéb kellemes aromaanyagokkal egészül ki. Túladagoláskor a csípősségen túl a keserű íz is dominál. Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (lencse, bab) puffasztó hatását. Salátákon, húsételeken kívül levesek, babfőzelékek ízesítésére használják.

 

A gyógyászatban régóta ismerik étvágygerjesztő, görcsoldó hatását. Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják.

 

Recept tipp! Fűszeres spagetti

 

Hozzávalók: 2 doboz különleges vagdalt hús, 3 doboz konzerv paradicsompüré, olaj, 4 fej vöröshagyma, majoránna, csombord, ketchup, 10 dk trapista sajt, só, spagetti tészta.

 

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Utána beletesszük a villával elnyomkodott vagdalt húst, paradicsompürét, kevés vízzel felöntjük, állandóan keverjük. Majoránnáva, ketchuppal, csomborddal, sóval fűszerezzük. 5 percig forraljuk, majd tálba öntjük. A kifőtt spagettit és a reszelt sajtot külön tálaljuk.

 

Természetesen a konzerv vagdalt hús helyett elkészíthetjük bármilyen darált hússal, attól csak finomabb lesz az étel, igaz egy kicsivel tovább tart az elkészítése.

 

Kapcsolódó cikk:

Fűszerkertek története

Amit a fűszerekről tudni kell

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia