szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az a fitoterápia?

Topor Erika, 2014. jan. 08.


A fitoterápia szó hallatán nemrégiben megkérdezték tőlem, hogy az micsoda. A hiedelemmel ellentétben nem a beteg növények gyógyítása, hanem a gyógynövények általi gyógyítás a varázsszó.

Mi az a fitoterápia?

A gyógynövények gyógyászati alkalmazása több ezer évre tekint vissza, így nagy biztonsággal alkalmazhatók különböző terápiás célokra. A kulcsszó viszont a terápián van: tehát folyamatosan ne fogyasszunk gyógynövényeket, hanem mindig az aktuális problémát kezeljük vele.


Maria Treben munkásságának köszönhetően számtalan kiváló receptúra áll rendelkezésünkre a különféle betegségekre. A felfázástól az influenzás megbetegedésig mindenre van gyógyír.
A fekete bodza hazánk egyik legelterjedtebb gyógynövénye. Gyógyhatása régóta ismert, úton-útfélen találkozhatunk vele. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már a kőkorszakban is fogyasztották, Hippocrates és Theophrastos is írtak gyógyhatásáról. Régen úgy tartották, hogy a bodza a szegény ember gyógyszeres szekrénye.


Hogyan gyűjtsük a gyógynövényeket?


A bodzához hasonlóan számtalan gyógynövény gyűjtögethető össze utunk során, akár erdőkben, akár mezőkön. Egy dologra viszont mindig figyeljünk: mindig tiszta területről szedjük, ne az út mellől. A csipkebogyó termései esetében gyakori hiba, és sokfelé látni az éréskor, hogy autósok leállnak az utak szélén, és a forgalmas útszakaszok mellett gyűjtik a terméseket. Ez az, amit nem szabadna, mert az ilyen területen gyűjtött növények szennyezettek. Inkább válasszuk az erdőket, ha gyűjtésre adjuk a fejünket.


Vannak olyan gyógynövények, melyeknek több faja, alfaja van, így a bodzák között is a fekete bodza az értékes, míg a vörösbodza és a gyalogbodza mérgező.

 

A gyógynövény terápiák típusai:


- Erősítés
- Tonizálás
- Hashajtás
- Hánytatás
- Izzasztás
- Nyugtatás
- Stimulálás, serkentés
- Vértisztítás
- Vizelethajtás, a folyadékegensúly szabályozása

 

Az alkalmazás módjai lehetnek:


- Gyógynövényteák
- Balzsamok
- Beöntés
- Borogatás (hideg, meleg)
- Füstbelégzés
- Gyógynövényborok
- Öblögetés
- Kenőcs
- Olajok
- Pakolás, tapasz
- Pirula
- Szirupok
- Tinktúrák
- Kúpok
- Zselatin kapszulák
 

Kapcsolódó cikk:

12 illatos tény - Aromaterápia kezdőknek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!