szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az a kordonos gyümölcs?

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 12.


A kordonos fa keskeny, így szűkös helyen is lehetővé teszi a gyümölcstermesztést. A nap melegét elraktározó fal előtt még a fagy által veszélyeztetett csemegekörte és az őszibarack gazdag, aromás termést hoz. 

Mi az a kordonos gyümölcs?

Igaz, hogy a modern kertekhez a klasszikus formák nem igazán illenek.
A modern, laza felépítésű kordonok bármilyen gyümölcsfajtánál alkalmazhatók, és megkönnyítik a gondozást.

Gyümölcsfa vásárlása előtt nézzük meg a helyi adottságokat. Egy keleti vagy nyugati fal mellett a legtöbb alma és körtefa jól érzi magát. A sárga és őszibarack, a cseresznye és a szilva is a napsütést szeretik. Ám a déli fekvésű helyen gyakran túl korán kerül sor a rügyfakadásra, és a virágokban kárt tesz a késői fagy. Érzékeny héja miatt a sárgabarackot, egrest és ribiszkét árnyékolni is kell, hogy ne égesse a nap. Délnyugati vagy nyugati fekvésű kordon kevesebb kockázatot rejt.

A kordonos nevelést a legyezős formával érdemes kezdeni. A sárgabarackot vagy a többi csonthéjast nem olyan könnyű megszelídíteni, és az ágak lefelé irányuló hajlítására, vagy az erős visszavágásra növekedési zavarral reagálnak. Az egres és a ribizli jól viseli a nyírást, de a hagyományos, bokros formánál, az öregebb ágakat pár év múlva fiatal tőhajtásokkal kell helyettesíteni.

A faiskolák kordonos gyümölcsfa kínálata a klasszikus formákra korlátozódik. Az egyedi kialakításhoz legjobb az egyéves csemetét kiválasztani. Kisebb bokrokhoz a törpe alanyra leoltott gyümölcsfajták alkalmasak. Mivel a kordonos fa évtizedekig is az adott helyen marad, érdemes szakember tanácsát kikérni.

Barackfa legyező alakkal

A nemesacél huzalkordon gyorsan felszerelhető, és bármilyen nevelési alakhoz alkalmas. A legyező forma, amelynél a vázágak szabálytalan távolságokra ágazódnak el, akárcsak a gömbkoronánál, jól bevált a sárga ás az őszibaracknál. Elültetés után a két legerősebb alsó oldalágat balra, illetve jobbra rögzítsük a kordonhoz, maja a hajtáscsúcsokat kissé vágjuk vissza.  Végül a középső ágat is vágjuk vissza 50 cm magasan a két oldalág fölött. A metszési hely alatt új oldalágak nőnek. Ezeket, illetve az új középső ágat a fentiek szerint ismételten kötözzük le és vágjuk vissza. Addig folytatjuk, amíg elérjük a kívánt kordonmagasságot.

A cseresznye a szimmetriát szereti

A szimmetriát követő legyező alaknál a vezérágak sugarasan ágazódnak el, egyenletes távolságokra. Közöttük van a hely a gyümölcstermő oldalvesszők számára. Ahhoz, hogy minden gyümölcs sok fényhez jusson, a korona belsejét minden nyáron ritkítani kell, eltávolítva vagy rövidebbre vágva a túl sűrűn álló ágakat. A hosszú, vékony termővesszőkkel rendelkező törpe növésű meggyfajták, mint pl. a ’Karneol’ vagy a ’Morina’, bő termést hoznak, ha legyező alakban neveljük. Ugyanez érvényes a törpe alanyra oltott önporzó cseresznyefajták esetében is, mint pl. a ’Celeste’ vagy a ’Lapins’. 

Kapcsolódó cikk: A megunhatatlan gyümölcsök
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia