szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi az anya sikeres udvartartásának titka?

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 16.


Ismert a rovarvilágban, hogy sok esetben a nőstény egyeddel párosodó önfeláldozó hím elpusztul. Ez a sors vár a méhek világában az anyával párosodó herére is. Mi az a fiasítás? Hogyan párzik az anya? Hogyan fejlődnek a méhegyedek?

Mi az anya sikeres udvartartásának titka?

A méhcsalád egyedei teljes átalakulással fejlődnek. Az érett petéből apró álca születik. A dajkák gondozásának hatására rohamosan növekszik. A kifejlett álca mirigyváladékából gubót sző maga köré, bábbá alakul. Dajkái ekkor bölcsőjét befedik viaszfödéllel.

A bölcsőben, a fejlődő egyednek a melegen kívül semmi segítségre nincs szüksége. Nyugalmi állapotban átformálja a testében felhalmozott tápanyagokat. Felveszi a végleges alakját, bábbá, kifejlett rovarrá, majd méhhé válik. Majd felnyitja a bölcső tetejét, kimászik, hogy a többiek közzé elvegyülve megkezdje a feladatát.

A bölcsőben fejlődő egyedek (pete, álca, báb), összefoglaló neve a fiasítás. A kelés előtti napokban levő fiasítás megkülönböztető jelzője érett, az éppen kelni kezdőé pedig kelő. A lép nagy részét elfoglaló, nagy kiterjedésű fiasítást táblás jelzővel különböztetjük meg. A fejlődés a pete letételének napjától számítva 15-25 napig tart, ez nem hosszú idő.

A bölcsőből kibúvó anya első napjait a kaptárban tölti. Ez alatt kitinpáncélja megkeményedik, szárnyai megerősödnek. Négy nap múlva, a nap legmelegebb időszakában ki is repül. Az első séták mindössze pár percig tartanak, később egyre több időt tölt el egy-egy alkalommal a szabadban. Ennek a rövidebb kiruccanásnak nem csak a környezet megismerése a cél, hanem a repülés gyakorlása is.

Az anya csakis a szabadban, a levegőben párzik. A párzásra érett anya test, mint sok más rovaréhoz hasonlóan, illatos anyagot termel. Ez a levegőben messzire elterjedve felkelti a herék figyelmét. Ilyenkor már a munkások is kezdenek az anyával törődni. Többen állandóan körülötte tartózkodnak, csápjaikkal simogatják, ütögetik. Minél tovább késik a párzás, annál türelmetlenebbekké válnak.

Már tudjuk, hogy a párzás kizárólag a szabadban, a levegőben történik. A méhek csak kivételesen párzanak otthonuk közelében. A két nem ivarérett egyedei mindig előre kiválasztott terület felé igyekeznek, ezt nevezzük a „találkahelynek”. Itt találkoznak a környék valamennyi méhészetének párzásra érett egyedei.

Tény, hogy a találkozóhelyen a déli meleg órákban, sok here és néhány anya találkozik. Kezdődik a párválasztás, az anyák körül több százas herecsoportok alakulnak ki, és valamennyi tag elsőként igyekszik az anya közelébe kerülni. Párzáskor az anyával összekapcsolódott here elpusztul. Az anya általában több herével párzik rövid szünetekkel egymás után. A petézés megkezdése után már nem érdeklik a herék. Az anyák általában tíznapos korukig befejezik a párzást. Ha ez nem sikerül, párzási készségük két hétnél tovább is megmarad.

Már kidolgozták a mesterséges párosítás módszerét is, amit szerte a világon ismerik. Még főleg tudományos célokat szolgál, az öröklés és a nemesítés kérdéseinek vizsgálatához alkalmazzák.

A petéző anya udvara 10-12 méh, csápjaikkal meg-megérintik, simogatják, leggyakrabban a potrohát. Udvarának tagjai állandóan cserélődnek. Az udvar tagjai az anyát rendszeresen etetik. Ha a munkásnál elég táplálék van, hosszabb ideig szív belőle, egyébként 2-3 másodperc múlva visszahúzza szívókáját és másik méh felé nyújtja. Az udvarral körülvett, jól táplált anya szorgalmasan rakja a petéket. A pete lehelyezése után az anya potrohát kihúzza a sejtből, másik sejtet keres, és azt is bepetézi. A hézagmentes fiasítás alakul ki, hogyha az anya ugyanazon a felületen többször is végighalad. Ha az anya sokáig nem talál üres sejtet, akkor elhullatja petéit, ezeket kíséretének tagjai megeszik. Naponta általában 1.500-2.000 petét rak, de ennél több is lehet. Kedvező körülmények között akár 3000 petét is tojhat.

Ritkán előfordul, hogy a peték bezápulnak, nem kelnek belőlük álcák. Ez lehet átmeneti, de végleges jelenség is. Ilyenkor életképtelen petékről, illetve fiasításról beszélünk. Ezt a rendellenességet több tényező okozhatja. Folyt. köv.

Kapcsolódó cikk:

A méhcsalád komfortos lakása

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia