szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi is az a méhviasz?

Sulyok József, 2008. márc. 24.


Amit a méh termel, mind valamilyen célból, okból hasznosítható, hasznosítandó termék az emberiség számára. A felismerés koronként változott, a tudomány, technika fejlődésével hol felerősödött, hol csökkent a méhtermékek iránti igény. 

 

Mi is az a méhviasz?

A méhviaszt alig 58 évvel ezelőtt Örösi Pál Zoltán még nélkülözhetetlen alapanyagként írta le. Azon túl, hogy a méhészetben nélkülözhetetlen a műlép készítésben, felsorolja, hogy a vegyipar, gyógyszeripar, piperecikkgyártás használja. Évszázadokon át nélkülözhetetlen alapanyaga volt a gyertyakészítésnek, padlóviasz, lakkok, bőrkenőcs, lőszerbevonat, rágógumi, szénpapíros, nyomdafesték, tapasz, kenőcs, injekció, arckrém, borotvaszappan, ajakfesték készítésének. 

 

De mi is ez a „csodaanyag”. A viaszt a méhek viaszmirigyeikben állítják elő, s ha nem teszünk a kaptárba műlépet, vagy a végleg kirepült méhrajok új otthont keresnek, akkor maguk húznak lépeket, vagy ha fiasítással, mézzel van tele a lép, akkor zúg lépeket, szűz lépeket állítanak elő. Ebbe gyűjtik a mézet és ezt használják a fiasításhoz bölcsőnek. A tiszta méhviasz vízben nem, de zsíroldó szerekben oldódik, 65 C fok körül olvad. Ma már a fentebb írtakon túl, - az emberi kísérletezésnek köszönhetően – fontos alapanyaga lett az üveg, porcelániparnak, a papír és bőrgyártásnak és nagy tételben használják a szobrászatban is.
A szűzlépekben hordott mézet a viasszal együtt fogyasztva lépes méznek nevezzük. Évszázadokon át különös csemege volt, ma már kevésbé fogyasztjuk, - a sokféle édesség csökkentette iránta az igényt – pedig különleges, egyedi íze mellett a méz és viasz együttes élettani hatása kiváló. A méz jótékony hatását szinte mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy a lépes mézzel együtt elfogyasztott természetes, szűz viasz elősegíti az emésztést és a bélműködést.

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia