szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi legyen a slaggal? Ötletek a kerti öntöző megzabolázására

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 17.


A kert, illetve a kertápolás egyik legfontosabb eszköze a slag, kiváltképp azoknak, akiknek nincs kiépített öntözőrendszere. De sajnos az is igaz, hogy ez az eszköz meg is keserítheti a mindennapjainkat, hiszen amellett, hogy lehetővé teszi, hogy a kertünk zöldelljen és virágozzon, az ide – oda tekeredő, csavarodó, itt – ott megtörő slag az idegeinkre is mehet. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire csúnya látvány, ha csak úgy a földön heverve tároljuk.

Mi legyen a slaggal? Ötletek a kerti öntöző megzabolázására

Újítsunk

Az egyik lehetőségünk a slag megzabolázására, ha hajlandóak vagyunk egy kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlni – vagy keresgélni egy keveset a neten – és egy újabb kivitelű öntözőcsőbe beruházna. Ma már ugyanis nem csak a hagyományos, hosszú, bajosan feltekerhető kivitelekkel találkozhatunk. Bár a polcokon még nem mindig lehet megtalálni, de van olyan slag is, mely – hiába 20 méteres – amíg nincsen benne víz, csupán 2-3 méter hosszúra nyúlik. Csatlakoztatva a vízhez persze megduzzad, és gond nélkül használható.

Egy másik kivitel pedig olyan elven lett megalkotva, akár a vezetékes telefonok kagylóját és készülékét összekötő vezeték. A spirálisan feltekert forma nem gabalyodik össze könnyen – bár ha mégis, akkor sokkal nehezebb kibogozni – és a helyigénye is minimális. Ha ezt a kivitelt választjuk, akkor egy vastagabb műanyag csőben is tárolhatóvá válik a slag, melyet leszúrhatunk a ház falához, és szépen ki is dekorálhatjuk, így egy kicsit sem tűnik majd „slagdoboznak”.

Egyéb lehetőségek

A hagyományos slagot is lehet ügyesen tárolni, bár tény, hogy az elrakása egy kicsit sokáig tart. De ha ezt nem bánjuk, akkor egy nagyobb, díszes cserép, vagy fém edény is tökéletesen megfelel a célra. Az alját érdemes megfúrni, és ott kihúzni a csövet, hogy rá lehessen kötni a csapra. A maradék slagot pedig szépen körkörösen tekerjük bele a cserépbe. Hátulütője, hogy ezt a folyamatot, vagyis a betekerés mindenképpen el kell végeznünk, mert a legtöbbször csak belegyűrni nem lehet a slagot a cserépbe, ráadásul ilyenkor kockáztatjuk, hogy a műanyag cső tönkremegy.

A ház falára is szerelhetünk tartót, ami megvehetünk a boltban, de mi is elkészíthetjük. A legegyszerűbb, ha egy fém kampót rögzítünk a falra, és erre tekerjük rá a csövet. A kampó helyett használhatunk régi fém vödröt is, így egy kis tároló helyet is kapunk a vödör belsejében, ahova a különböző öntözőfejeket pakolhatjuk. De gyakorlatilag bármilyen henger alakú tárgy megteszi, még akkor is, ha nagyon vékony. Ebben az esetben háromszög alakban rögzítsük a falon, és így tekerjük rá a slagot.

Mi legyen a régivel

Az összetört, használhatatlan slaggal nem nagyon lehet mit kezdeni, szépen darabolva a szemétre kerül. Vagy mégsem? Hiszen a kertben sokszor lenne szükségünk egy olyan „szőnyegre”, amin tárolni lehetne a szerszámokat, hogy ne a sárban álljanak. A nagyobb cserepek alá is jól jönne, vagy éppen a bejárathoz is elkellene egy strapabíró darab. Ez a tulajdonság pedig a slag sajátja, így a már rendeltetésszerűen nem használható darabokat akár szépen feltekerve, ragasztva vagy megkötve szőnyeg gyanánt is használhatjuk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia