szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi mindenre jó a kávézacc!

Mártha Izabella, 2014. febr. 04.


Hazánkban átlagosan személyenként két csésze kávét iszunk naponta. Ne dobjuk ki a kávézaccot, hiszen a növények tápanyagpótlásaként újrahasznosítani nemcsak az egyetlen lehetséges alkalmazási mód! Tudjon meg mindent a kávézacc pozitív hatásairól a kertben alkalmazva!

Mi mindenre jó a kávézacc!

Kávézacc: Funkciók és opciók

Kávézacc sok növényi tápanyagot tartalmaz, amivel a kerti talajt fel tudjuk frissíteni. Idetartozik elsősorban a nitrogén, a foszforsav, a kálium és ezen kívül kis mennyiségben, rezet és cinket is tartalmaz. Ezek az összetevők miatt alkalmazható könnyű műtrágyaként a szoba- és kerti növényeknek, mivel a földet egy kicsit megsavanyítja.

Sok növénynél lehet a kávézaccot tőzeg helyettesítésre is felhasználni úgy, hogy ugyanolyan arányban, mint a tőzeget a cserépbe vagy a kerti talajba be kell keverni, így a talaj az eső- vagy öntözővizet jobban megtartja és a felszín alatt is sokáig nedves marad a talaj.

Mire jó még a kávézacc?

Minden azálea, hortenzia, rododendron vagy árnyék liliom a savanyú kerti talajt kedveli. Ezekre a növényekre a kávézacc, mint talajsavanyító különösen alkalmas. De például a hortenzia virág színét is befolyásolhatja, mert savanyú talajon kék színű lesz a virág. Továbbá a rózsák és muskátlik is intenzív virágszínt fejlesztenek, ha a talaját kávézaccal keverjük.

Azonban nemcsak növények a trágyázására alkalmas, hanem kártevők elleni védekezésre is hatékonyan alkalmazható. A csigákra például koffein mérgező hatással van, amihez csak egy kis adag is elegendő, hogy ezeket a károsítókat a kertből távol tartsa. Még a hangyákat is elűzhetjük vele, mivel ezeknek finom szaglással rendelkeznek és nem szeretik a kávé illatát. Földigiliszták ugyanakkor kedvelik a kávézaccot, így ezzel az egyszerű módszerrel a kerti talaj lazításán könnyen segíthet.

Tehát ha kávét iszunk és mielőtt kidobnánk a kávézaccot gondoljuk át a végtermék hasznosságát, hiszen nemcsak trágyaként, de egyéb kártevő elűzésére is kiválóan alkalmazható!

Kapcsolódó cikk: Ezek a leghasznosabb szobanövények!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!