szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi mindenre jó az őszibarack!

Mártha Izabella, 2014. aug. 27.


Az őszibarack az egyik legzamatosabb, leglédúsabb gyümölcsünk. Eredeti neve onnan ered, hogy mielőtt számos nemesített fajtája ismert lett volna nálunk, tényleg őszre ért be, szemben a mostani "divatfajtákkal" mely már nyáron is fogyasztható.

Mi mindenre jó az őszibarack!

Az őszibarackot már az ókori Kínában is termesztették. A i.e. 10. századból fennmaradt kínai írásemlékek már említik az őszibarackot, mint a császárok kedvenc gyümölcsét. A kínaiak szinte megszámlálhatatlan mennyiségű fajtát nemesítettek. A szépség jelképe is volt, a menyasszonyokat kedveskedve „őszibaracknak” hívták.

Az ókori Távol-Keleten több hiedelem is kötődött a gyümölcshöz. Kínában úgy tartották, hogy az őszibarack biztosítja a halhatatlanságot. Egy kínai legenda szerint az istenek egy őszibarackfát ültettek, amelyik minden 3000. évben terem. Aki eszik róla, az egészséget, életerőt és halhatatlanságot nyer. Éppen ezért a taoizmusban az őszibarackfa a legszentebbek között van számon tartva.

 

A 16. században jutott el Amerikában a spanyol felfedezők révén, ahol vándorló indián törzsek gyakorlatilag az egész kontinensen elterjesztették. Franciaországba és Angliába 17. században vált igazán ismertté. Viktória királynő idején egyetlen étkezés sem volt elképzelhető őszibarack nélkül. Ebben az időben lett ismert szőr nélküli változata, a nektarin.
Napjainkban a legtöbb őszibarackot Olaszországban, Kínában, Görögországban és az Egyesült Államokban termelik. Hazánkban is sok gyümölcs van, azonban a hazai klíma sokszor nem kedvez a termésnek, ráadásul a fa fogékony a betegségekkel szemben is. Mindezek ellenére az őszibarack nálunk is megterem, nyáron bőségesen hozzájuthatunk. 
 

Kimutatták, hogy levének enyhe fogszuvasodást okozó hatása van, amit természetesen fogmosással teljes mértékben kivédhetünk.
Az eddig elvégzett tudományos vizsgálatok csupán néhány pozitív hatást tudtak igazolni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennél jóval több rejtőzik az őszibarackban rejlő egészségmegőrző lehetőségekben.

A gyümölcsben antioxidáns is található és rendszeres fogyasztása elősegíti az A-vitamin képződését a szervezetben. A rosttartalmú gyümölcsök segíthetnek abban, hogy a bélben a szőlőcukrot megkötik, majd pedig felületükről egy lassúbb felszívódást tesznek lehetővé, ami lassabban és kíméletesebben emeli a vércukorszintet. Igazolást nyert, hogy az őszibarackban található rostanyagok finoman szabályozzák a glükóz felszívódását, ezáltal kímélik és védik a hasnyálmirigy inzulin termelését.

A népgyógyászatban az őszibarackot többféle betegség gyógyítására használják. Úgy tartják, hogy a gyümölcs szépíti a bőrt, fogyasztása segíti a sebgyógyulást és a pattanások eltűnését. Javasolják hörghurut és megfázást kísérő légzési panaszok orvoslására is. Feltételezik, hogy hashajtó hatása is van. Magas víz és ásványi anyag tartalma révén vizelethajtó hatást is tulajdonítanak neki. Ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel azonban nem sikerült igazolni.

Kapcsolódó cikk: Aszalj és száríts a vitaminpótlásért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!