szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miben kertészkedjünk?

Szépzöld, 2017. febr. 27.


Közeleg a tavasz, és lassan ismét eljön a kertészkedés ideje. De milyen ruhában kertészkedjünk, hogy az kényelmes, és praktikus is legyen egyben? Ehhez adunk ötleteket.

Miben kertészkedjünk?

Védjük magunkat!

Természetesen kertészkedés közben is a legfontosabb egészségünk védelme. A kertészkalap nem egy furcsa divat, hanem egy évszázados hagyomány átörökítése. Ha emlékszünk a széles karimájú magyar juhászokra, vagy az amerikai cowboyokra, akkor egy dolog közös bennük: a kalap.

Nem véletlenül. Aki kertészkedik, az az átlagosnál hosszabb időre van kitéve a nap sugarainak. Ez egyrészt egészséges, hiszen így több D-vitamint termel szervezetünk, másrészt kockázatos is, hiszen a nap kártékony UV-sugaraiból is többet kapunk. Ez károsíthatja bőrünket gyorsítva annak öregedését, de szemünket is károsíthatja évtizedeken át a tűző nap. Legrosszabb esetben az UV-sugárzás bőrrák kialakulását is eredményezheti.

Természetesen nem kell megijedni, most évtizedekről beszélünk, de azért nem árt az óvatosság. Védjük bőrünket és szemünket a közvetlen napsugaraktól. Ebben jó szolgálatot tehet egy széles karimájú kertészkalap. A kendő általában nem olyan jó választás, hiszen az egy esetleges napszúrás ellen jelent védelmet, de a szemünket nem árnyékolja be az UV sugárzás elől.

Ahogy a szemünket, úgy bőrünket is védeni szükséges, éppen ezért célszerű, még melegebb időjárás esetén is a hosszú ujjú viselet. Válasszunk laza, jól szelőző, de hosszú ujjú ruhadarabokat a kertészkedéshez. Ezzel a nyári meleg is elviselhető, de bőrünket is védjük az UV sugárzástól.

Ne fázzunk meg!

A nyári meleg azonban még odébb van, a tavaszi hónapokban arra érdemes ügyelni, hogy ne fázzunk meg. Ennek pedig alapeleme a réteges öltözködés. A márciusi-április hónapokban gyorsan változik az időjárás, hőérzetünk akár percek alatt megváltozhat attól függően, hogy éppen süt-e a nap, vagy feltámad-e a szél, vagy hogy éppen milyen munkát végzünk a kertben.

Ilyenkor hasznos a réteges öltözködés. A nagykabát helyet célszerű inkább több pulóver felvennünk, amit ha úgy érzünk, könnyen le- illetve fel tudunk venni. Az anyagtípusnál hasznos lehet felülre egy női széldzseki, vagy más olyan anyagból készült ruha, ami a külső elemek ellen jól véd.

Sokan szeretik a farmeranyagot kertészkedéshez, mert jól bírja az igénybevételt. Ez jó választás lehet, de ne feledjük: a kertészkedés sok és sokféle testmozgással jár, és ezért a ruhadarab legyen kényelmes is.

Praktikum és védelem

És végül még néhány hasznos tanács: ha valaki óvni szeretné kezeit, akár a munkahelye, akár esztétikai okokból, az feltétlenül vegyen fel kesztyűt. Kevesek keze van hozzászokva a nehezebb fizikai munkához, és könnyen koszolódhat, vagy feltörhet kezünk.

A másik jó tanács, hogy olyan ruhadarabot válasszunk, aminek sok és/vagy nagy zsebei vannak. A kertben mindig kell egy metszőolló, egy zsineg, egy vetőmag, és ilyenkor hasznosak tudnak lenni a nagy zsebek.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!