szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért fontos a tavaszi védőoltás a nyuszimnak?

dr. Bulyáki László, 2010. ápr. 12.


Nyuszink egészségének megőrzése céljából nagyon fontos, hogy időben, még a szúnyogok támadása előtt megkapja éves védőoltását.
S hogy miért?
 

Miért fontos a tavaszi védőoltás a nyuszimnak?

Azért, mert az alábbi betegség nem gyógyítható!


Myxomatozis
A házi- és üregi nyulaknak a fejen és a természetes testnyílások környékén vizenyős duzzanatokkal vagy göbökkel járó, gyakran elhullással végződő betegsége.
A betegség kórokozója a Leporipoxvirus genus tagja. A vírus 55 Celsius fokon 1 perc alatt inaktiválódik, beszáradt bőrön azonban hónapokig fertőzőképes maradhat. A betegség világszerte előfordul, fogékony az üregi és házi nyúl, az európai mezei nyúl viszont nem fogékony a vírus iránt.

A vírust ízeltlábúak, főként szúnyogfélék terjesztik, de bolhák is akár 3 hónapig hordozhatják.


A vírust az ízeltlábúak oltják be a bőrbe, amelyben elszaporodik, majd szétszóródik a vérárammal a szervezetben. A betegség lappangási ideje 7-10 nap, többnyire a fülek, a szemhéjak és az orr bőrének a duzzanatát, nyálkás-gennyes kötőhártya gyulladást és orrhurutot okoznak, később az egész fej beduzzad ("oroszlánfej"), kocsonyás duzzanatok jelennek meg a végbélnyílás és a nemi szervek környékén is. Végül a betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás miatt pusztulnak el.

A betegség ellen a leghatékonyabban védekezni az időben beadott, majd évente megismételt védőoltásokkal lehet. A már megbetegedett nyulak nem gyógyíthatóak, szinte kivétel nélkül elpusztulnak.


Dr. Bulyáki László
Barzó Állatgyógyászati Centrum

 

Kapcsolódó rovat:

Szaktanács - Élővilág

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!