szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért jó a cékla? - Recepttel és Videóval

M. Ildikó, 2011. jan. 10.


A cékla több mint salátanövény, gyógyhatásáról már elődeink is beszámoltak. A Földközi-tenger környékén őshonos, s már i.e. 3000-ben is ismerték. Magyarországon azonban csak a 17. században vált keresett és kedvelt étellé.

Miért jó a cékla? - Recepttel és Videóval

A cékla gyógyhatásai


Vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza. A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként fogyasztják - sajnos nagyon kis mennyiségben - a növény gyógyhatása kevéssé ismert. Igaz, a népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották.

 

Mivel kiderült, hogy a cékla lé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetében. Alfréd Vogel gyógynövényszakértő szerint a cékla lé kiváló influenza és hűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban.

 
A cékla lé


A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer-háromszor hetente.

 

 


Tipp! Céklasaláta

A céklákat megmossuk, a csumáját és a gyökerét levágjuk. Egészbe beletesszük egy fazékba vagy kuktába (ez még jobb, mert hamarabb megpuhul), teszünk bele egy kevés sót és puhára főzzük. Miután megfőtt, öntsük le róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Majd a héját késsel kaparjuk le róla, könnyen el lehet távolítani. Azután karikázzuk fel, vagy akinek van krumpli szeletelője, azzal szeletelje fel hosszúkás darabokra.

 

Készítsük el a saláta levét: egy edénybe öntsünk bőven vizet, tegyünk bele cukrot, ecetet, babérlevelet, köménymagot, (darabos köménymag helyett használhatunk őröltet is), ha szükséges tegyünk bele még sót, ízlésünk szerint ízesítsük.

 

Öntsük rá a feldarabolt céklára és jól keverjük össze. Tegyük csavaros tetejű üvegekbe, legyen rajta bőven lé, és rakjuk a hűtőbe. Mivel nincs benne tartósítószer mindvégig hűtőben tároljuk. Forrás: Sulyok Józsefné


Rendszertani besorolás

Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae)
Alcsalád: Chenopodioideae
Nemzetség: Beta
Faj: B. vulgaris
Alfaj: Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva

Kapcsolódó cikk:

Gyöngyből készült virágok
 
Hozzászólások (1)

Mayerné Borics Erzsébet
2011. jan. 11. (4 345 napja)
A céklasalátához én tormát is szoktam reszelni, vagy a készen vásárolható reszelt tormából hozzátenni, és őrölt borssal is fűszerezni.A felöntőlevet felforralom az említett fűszerekkel és azután öntöm a céklára. Akkor jó, ha az édes és a savanyú, a fűszerek telt ízzé egyesülnek. Ezért nem  szoktam spórolni a cukorral és az ecettel.Másnap utána kóstolok, mert a cékla magába szívja az ízeket.Én ezért néhány napig állni  is hagyom, csak utána fogyasztjuk.
A  főtt cékla tisztítása: Villára szúrom, és késsel lehúzom a héját.Így kevésbé színezi be a kezünket.Vagy egy tiszta gumikesztyűt is felhúzhatunk.Ha még is  lila lett a kezünk, akkor néhány  csepp hypó, vagy más klóros tisztítószer tökéletesen eltávolítja róla, és az edényekről is az elszíneződést.