szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért olyan népszerű a szójabab?

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 07.


Sokan húst pótló ételként tekintenek rá, népszerűsége töretlen. Ezzel a recepttel talán a kétkedők is közelebb kerülnek hozzá.

Miért olyan népszerű a szójabab?

Őshazája Dél-nyugat Ázsia. Az ősi Japán és Kína falusi zöldségeskertjeiből 3000 éves utat tett meg, míg a világ vegetáriánusainak legkedveltebb fehérjeforrásává és egyben bolygónk egyik legfontosabb terményévé vált. Dél-Amerika második legnagyobb országában Argentínában a genetikailag módosított szójától csodát vártak, ami majd megmenti az ország gazdaságát. A szójabab öt ázsiai szent növény egyike, a köles, árpa, búza és a rizs társaságában. Hosszú idő óta, mint hús és tejpótló élelmiszer szolgálja az embereket.

A szójanövény akár a 3 méter magasságot is elérheti. Csokrokban hozza a hüvelyterméseit, melyek a levelekkel és a szárral együtt finom szőrökkel borítottak. A magokat fel lehet használni nyersen, szárítva, erjesztve, csíráztatva. A magokat magába záró hüvelytermés is fogyasztható. Ha a babokat összetörik, és mészmentes vízzel leöntik, tejszínű italt kapnak. A magokat pirítva, sütve, héjuktól megfosztva lisztfinomságúra őrlik és adalékként sok mindenhez használják, pl. fagylaltkészítéshez.

A csíráztatott szóját manapság az egészséges táplálkozás jegyében sokan vitaminbombaként, salátákban fogyasztják.

Olaját sok termékben hasznosítják: festékekhez adják, a műanyaggyártásban és a kozmetikai iparban is használják.

A buddhisták 1000 évvel ezelőtt kifejlesztették a szójából a hús alternatíváját. A japánok időközben a tofu tejmentes, sajtjellegű étel és a soju készítéséhez termesztették. A soju étel alapanyaga gőzölt szójabab és pirított búza. A belőlük készült masszát fermentálják, majd préselik.

Az 1700-as években holland misszionáriusok érkeztek Japánba és megismerték a soju-ból készült ételeket. Mivel a fagyot nem viseli el, Észak-Európa mezőgazdaságára nem gyakorolt különösebb hatást. Amerika azonban felvirágoztatta a termesztést. Az 1920-as évektől megtalálta a helyét minden feldolgozott élelmiszerben, hústermékektől a péktermékekig, a bébiételektől a kutyaeledelig. A baromfi és szarvasmarha alapvető takarmánya lett.

Az 1950-es években elkezdődtek a genetikai vizsgálatok.

Recepttipp - Szójatej

A GM mentes magyar szója fehérjébe, lecitinben és E-vitaminban gazdag. Fontos hatóanyaga még a foszfatidil-kolin és az inozitol, melyek idegnyugtató hatásúak, valamint javítják a koncentráló képességet. Az E-vitamin védi a sejteket és a mirigyeket, gátolja a gyulladásokat, fokozza a látásélességet.

Az átlagnál magasabb vastartalma fontos a vérképzéshez és a növekedéshez. Káliumtartalma fokozza a víz kiürülését a szervezetből és savasít.

Nyersen fogyasztva gátolja a fehérjebontást, valamint vérrögképződést idézhet elő az erekben, ezért hőkezelni kell!

2-3 dl nyers szójababot 24 órára beáztatunk, a vizet közben cseréljük. Felhasználás előtt a maghéjat távolítsuk el, hogy a tej fehérebb legyen. Turmixgéppel pépesítjük. A híg masszát öntsük 3-4-szer nagyobb edénybe, nehogy kifusson. Állandó keverés mellett 20-30 percen keresztül forraljuk. Fogyasztás előtt 2 liternyi tejhez 1 teáskanál vanília aromát tehetünk, vagy egy szál vanília rudat főzzünk bele. Ízlés szerint mézzel édesítjük.

Kapcsolódó cikk: Ősszel is pompáthatnak a bakonládák
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!