szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért olyan népszerű az orchidea?

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 17.


Szépsége és különlegessége miatt népszerűsége elvitathatatlan. Sokáig makacsul tartotta magát az a nézet, hogy orchideát csak üvegházban lehet nevelni. Ma már tudjuk, hogy ez tévhit, hiszen a lakásban is csodálatosan érzi magát.

Miért olyan népszerű az orchidea?

Világos, keleti fekvésű szobában kitűnően érzi magát. kedveli a déli vagy nyugati fekvésű szobát is, hiszen itt is lehet olyan helyet találni, ahol nem éri hosszasan tűző napfény, viszont elegendő világosságot kap. Télen meghálálják a pótvilágítást, amit egy fénycsővel könnyen és olcsón biztosíthatunk.

Vásároljon egy virágzó lepkeorchideát, amelyen még sok nyílatlan bimbó van. Ez a faj kedveli a lakáshőmérsékletet, a tűző naptól védett, de világos helyet és szinte folyamatosan nyílik.

Egy évig ne bolygassa, azután ossza szét a tövet annyi részre, ahány gyökeres sarjat talál rajta. Kis cserép aljára vízelvezető kavicsréteget, föléje felerészt kéregőrleményt és felerészt tőzeget rétegezzen néhány darabka faszénnel kiegészítve. Nem kell minden gyökeret a talajba erőltetni.

A talaját tartsa nyirkosan, de két öntözés között hagyjon időt, hogy a gyökerek kiszáradhassanak. Az orchideákat lehetőleg reggel öntözze és csak akkor, ha szükséges. A gyökerek gyors száradását és levegőzését jól biztosítják a léckosarak. Ha műanyag cserépbe rakja az orchideát, akkor a szokásosnál sokkal több és nagyobb lyukat fúrjon a cserép aljára és oldalára.

Az orchideák magasabb páraigényét úgy elégítheti ki, hogy alájuk helyez egy kövekkel megrakott párologtató tálcát. Ma már kaphatók kisméretű párologtató készülékek is. Lehetőleg reggel vagy délelőtt permetezze óvatosan, hogy a növény tövére és a nyíló virágokra minél kevesebb permet hulljon.

A növényeket soha ne állítsa vízbe! A legtöbb orchidea pusztulását a túlöntözés okozza, mert a gyökerük, illetve a tövük kirohad.

Az orchideák szaporítása

Legegyszerűbben azok a fajok szaporíthatók, amelyek tövüknél sarjadznak. Ezeket tőosztással, illetve tövükön fejlődő sarjak leválasztásával szaporíthatjuk.

Mi az a bulba?

Az alapzaton fejlődő gyökeres sarj, régebben álhagymának, álgumóknak is hívták. A fán élő orchideák könnyen szaporíthatók általa.

Lehetőleg ne daraboljuk szét nagyon a tövet, ha legalább 3 bulba marad az új tövön, akkor még az átültetés évében virágozhat. Az egyesével szétválasztott tövek is megerednek, de később fognak virágozni.

A gyökereket lehetőleg minél kevésbé sértsük meg, és csak a rothadó részt távolítsuk el. A sebeket kenjük be faszéndarabbal.

A cserépben faszén-tőzeg keveréke van, faszénnel és hungarocell gömböcskékkel kiegészítve. A földréteget nem szabad keményre tömködni, levegősnek kell maradnia. A tőzeg nyirkos legyen, de ne vizes. Az orchideákat nem szükséges egyre nagyobb cserépbe ültetni, mert a legtöbb esetben a föld csak a kapaszkodást szolgálja.

Az átültetett orchideák öntözésével legyünk mértéktartóbbak, mint ahogy azt más szobanövényeknél tennénk, inkább permetezzük reggelente.

A csodálatos orchidea népszerűségéhez hozzájárul valószínűleg egzotikus volta is, mely a távoli, ismeretlen tájak szépségét hozza hozzánk kicsit közelebb.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!